Мобилен щаб ще работи с деца и семейства в риск в Гърмен, К. Пенчев: Хора на улицата няма да оставим

снимки: infomreja.bg

Медиатори, психолози, кметове, директори на училища, учители, както и представители на ресорни институции, като Държавната агенция за закрила на детето, Областната управа, Дирекция "Социално подпомагане" и други, започват съвместна работа в новосформиран мобилен щаб на територията на община Гърмен в помощ на децата и семействата в риск.

Това стана ясно на среща, проведена вчера в общинската администрация в Гърмен. 

Усилията ще бъдат насочени към ромския квартал „Кремиковци” и за предотвратяване на конфликта между роми и българи, който започна от 23 май.

Мобилният щаб ще се координира от областния управител Бисер Михайлов и ресорния му заместник, отговарящ за образованието - Асим Адемов, който е от гърменското село Дъбница и познава отлично проблемите в общината.

На двучасовата междуинституционална среща, органицирана от директора на Държавната агенция за закрила на детето Ева Жечева, бяха обсъдени детайлно мерките и действията за гарантиране на правата и осигуряване на базовите потребности на децата в риск в общината и осигуряванет оим на достъп до образование, здравеопазване, жилищно настаняване. 

Отчетено бе, че страхът и конфликтите между българи и роми най-много се отравзяват именно на децата, заради което на първо време с тях ще започнат работа медиатори и психолози.

"Удовлетворена съм от постигнатото на тази среща. Гърмен изисква специални мерки и подходът, който приемаме днес, трябва да стане национален модел", заяви на пресконференция след форума директорът на ДАЗД Ева Жечева.

"Конкретен повод да бъда тук, в Гърмен, са незаконните постройки. Проблемът е по-скоро хуманитарен и конфриктът роми-българи трябва да бъде решен. Пробойните дойдоха от несвършената работа на институциите и неправителствените организации, които през годините похарчиха много европейски пари за интеграция, но и аз лично нямам обяснение къде отидоха тези пари и защо в крайна сметка резултатът е нулев. Необходимо е сега не само държавническо, но и човешко отношение. Законът, който се прилага е в ущърб на децата. Това са български деца", заяви обмудсманът на Република България Константин Пенчев.

Той  изказа недоумение от това, че допреди конфликта, роми и българи са живеели безпроблемно в община Гърмен. Той не отрече битовата престъпност, но заяви, че ако училището си е на мястото, то за ромска престъпност и ражането на деца от деца ще се говори по-рядко. 

"Ще направим всичко възможно да предотвратим конфликта в Гърмен. Няколко съборени къщи няма да решат проблема. Другият момент, на който трябва да обърнем внимание, е да не позволяваме на политическа и друга основа да се палят конфликти, защото трябва да се научим да живеем заедно", каза още Пенчев.

Ева Жечева съобщи, че съдбата на училището в Гърмен остава неясна до септември, тъй като 65 % от учениците в него са роми и от 23 май те не  го посещават.

Родителите на спрените от училище ромски деца вече търсят учебни заведения по другите населени места в общината, като Хвостяне, Горно Дряново и други селища.

"Общински сгради или близки, при които да бъдат настанени временно първите четири семейства, на които на 29 юни ще бъдат съборени къщите, е приоритетната задача на мобилния щаб", съобщи Ева Жечева. 

Тя бе категорична, че ще се търсят варианти не само на общинско и областно ниво, но и на национално, което на практика означава, че ако община Гърмен не може да подсигури покрив на въпросните семейства, ще се търсят места за настаняване и в други региони. Жечева добави, че очакват алтернатива да предложат и от Дирекция "Социално подпомагане". 

„Хора на улицата не можем да оставим", увери омбудсманът Константин Пенчев.

Кметът на Гърмен Минка Капитанова заяви, че има решение за оземляване на ромите от 2011 г., и то е в сила и до момента. Само 29 семейства обаче си закупили земя при търговете, а останалите обявили, че нямат средства.

Капитанова призна, че общината не разполага със средства за изготвяне на кадастрален план на "Кремиковци" и призова  неправителствените организации и ромските сдружения да помогнат с финансирането на тази инициатива, тъй като според нея те генерират най-много пари за интеграция и подпомагане на ромите.

Ромските деца се страхуват да ходят на училище заради протестите и расистките закани, които се отправят към тях и целия етнос, а родителите на все повече български деца пък отказват да ги пращат заедно с ромчетата на училище, стана ясно още по време на срещата.

Освен председателя на Държавната агенция за закрила на Ева Жечева и омбудсмана Константин Пенчев, във форума в Гърмен  участваха още заместник-областният управител на Благоевград Асим Адемов, директорът на "Социално подпомагане" в Гоце Делчев - Петранка Чуркова, началникът на Регионалния инспекторат по образованието Ивайло Златанов, кметът на Гърмен Минка Капитанова, директорът на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ Стоян Стругов, представители на Районно управление „Полиция” – Гоце Делчев, Регионална здравна инспекция – Благоевград, експерти на Държавна агенция за закрила на детето и други.

Представителите на институциите се срещнаха и с двете враждуващи страни, а по-късно в Гърмен бе свикано общоселско събрание.

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Дебрен14:44 - 26.06.2015
90% ОТ СТРОИТЕЛСТВОТО ПО ВРЕМЕТО НА БАШЕВ Е НЕЗАКОННО ДА СЕ НАПРАВИ РЕВИЗИЯ С ДАВНОСТ 15 ГОДИНИ НАЗАД И ДА СЕСЪБОРЯТ ВСИЧКИ НЕЗАКОННИ КЪЩИ И ПОСТРОЙКИ В ГЪРМЕНСКО ЗАЕДНО С РОМСКИТЕ .КРАДЦИТЕ И НАРУШИТЕЛИТЕ НА ЗАКОНИТЕ ДА НЕ ОПРЕДЕЛЯТ ПО ЦВЕТА НА КОЖАТА ИМ А ПО ПРЕСТЪПНОСТА И ТОГАВА ЩЕ ВИДИМ КОИ СА ПО ГОЛЕМИТЕ КРАДЦИ И ПРЕСТЪПНИЦИ .ДОКАТО НЕ СЕ НАПРАВИ ТАКАВА СТАТИСТИКА СЕ СЧИТА ЧЕ ТОЗИ ПРОТЕСТ Е ТЕНДЕНЦИОЗЕН И ПЛАТЕН .ЕДНИ ПОЛУЧАВАТ ПАЧКИТЕ ДРУГИ ПО БИРИЧКА И 5 ЛЕВА ДА СЕ РАЗХОЖДАТ И ДА ВИКАТ ПО УЛИЦИТЕ НА ГЪРМЕН .ОЛЕКНАХТЕ МНОГО ГОСПОДА ОРГАНИЗАТОРИ АЗ СЪМ ОТ ГЪРМЕН И НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТИТЕ ВИ КОИТО ЗА ВАС СА ПРЕДИ ВСИЧКО КОКОШКА КЯТО ВИ СНАСЯ ЗЛАТНИ ЯЙЦА .СТАТИСТИКА ИСКАМ ЗА НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ И КЪЩИ НА БЕЛИ И ЧЕРНИ В ОБЩИНАТА НИ, И СТАТИСТИКА КОИ СА ПО ГОЛЕМИ КРАДЦИ ЦИГАНИТЕ ИЛИ НИЕ БЪЛГАРИТЕ . ТОГАВА БЕЗ ПАРИ ЗАСТАВАМ НАЧЕЛО ДА ПРОТЕСТИРАМ СРЕЩУ БИТОВАТА ПРЕСТЪПНОСТ И БЕЗЗАКОНИЕТО
Гърмен13:51 - 26.06.2015
Дошли да защитават циганите от Кремиковци от хората в Гърмен. Не им ли стана ясно, че ние жителите на с. Гърмен искаме само и единствено СПАЗВАНЕ НА ЗАКОНА. Циганите да строят къщите си законно, да не пускат конете си в нашите ливади, да не крадат продукцията ни по нивите, да пускат децата си на училище и ако не ходят да им се пишат отсъствия, ако не знаят да четат да не могат да преминат в по-горен клас и т.н., ние сме за РАВНОПОСТАВЕНОСТ ПРЕД ЗАКОНА. Институциите да знаят, че докато не се съборят всички незаконни постройки ние няма да спрем с протестите. В противен случай ще съдим държавата за социална дискриминация спрямо нас, които си плащаме данъци,осигуровки и сметки. Бог да пази България!
АУУУУУУУУУУУУ УПЛАШИХ СЕ13:43 - 26.06.2015
Йееееееее,тъй НЕНКА МИНКА се е състарила ооооооооооще повече от зор че вече няма да е кмет! Ауууууууууууууууу много е грозна.НЕНКА!!!
Потърпевш13:27 - 26.06.2015
Този Асим Адемов не беше ли от Кремиковци.Какво търси на срещата.

FACEBOOK