МнВР с препоръки да не пътуваме към Гърция заради коронавируса

Снимка: Infomreja.bg

МВнР препоръчва на българските граждани, при пътувания да се регистрират в рубриката "Пътувам за…”

Препоръчват на пътуващите за Япония, Грузия, Иран и Гърция български граждани да преустановят пътуванията си.

На грузинските ГКПП е установен действен контрол за установяване на заразени с COVID-19. Под особено наблюдение са лица, които са били в Иран, Южна Корея, Италия или Китай през последните 14 дни, независимо откъде пристигат в Грузия. В този смисъл, българските граждани, пътуващи за Грузия, следва да имат предвид, че ако са пребивавали в изброените страни през последните две седмици, ще бъдат преглеждани от медицински екипи и има вероятност да бъдат поставени под карантина.

В страната към 28.02.2020 г. има само един доказано заразен човек, който се е завърнал от посещение в Иран. Освен посочената по-горе и други рутинни мерки, които се вземат за превенция на възможностите за разпространение на вируса, в Грузия за момента не се предприемат други ограничителни за пътуващите лица действия.

Гръцките власти в лицето на Министерство на здравеопазването и Националната здравна организация (ΕΟΔΥ) предприемат организирани мерки за ограничаване на разпространението на вируса на територията на страната чрез повишаване на информираността, наблюдение на директно пристигащите от райони, засегнати от болестта, и проследяване на всички потенциално свързани със засегнатите до момента четирима души.

Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас обяви отменянето на традиционните карнавали по повод предстоящия на 2 март официален религиозен празник в страната.

Препоръчва се на българските граждани:
- да избягват пътувания до Иран, независимо от тяхната цел;
- в случай на неотложна необходимост от пътуване, гражданите да се запознаят с нивото на риска и естеството на заплахата за здравето им;
- да осъществят контакт с българското посолство в Техеран;
- да се информират  относно затварянето на границите на съседните държави, както и да отчитат потенциалния риск да не могат да извършат обратно пътуване; при завръщане от Иран;
- да спазват карантинния период.

Предвид увеличаването на броя на заразените с коронавирус в Япония, препоръчва се на българските граждани, пътуващи за Япония, да спазват следните предпазни мерки:

- избягване на участие в прояви с масово струпване на хора;
- избягване на пътуване в препълнен обществен транспорт;
- избягване на контакти с хора, показващи видими симптоми на простудно или вирусно заболяване като кашлица, затруднено дишане и др.;
- често и старателно миене на ръцете;
- използване на дезинфектантни разтвори на алкохолна основа за почистване на ръцете;
- носене на предпазни (хирургически) маски.

За получаване на помощ при инциденти и извънредни ситуации, включително свързани с коронавирус, може да бъде използвана специализираната „гореща“ телефонна линия (24 ч.) на Японската национална туристическа организация (Japan National Tourist Organization): +81 50-3816-2787 (обслужване на английски, китайски и корейски език).
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK