Коронавирус: Лекар предупредил за заразата, а правителството мълчало нарочно

Снимка: Li Wenliang се заразява с вируса, докато работи в централната болница Ухан

Смъртта на д-р Ли разгневи китайците, Чернобил се повтаря

Смъртта на китайски лекар, който се опита да предупреди за епидемията от коронавирус, предизвика безпрецедентно ниво на обществен гняв и мъка в Китай.

Ли Венлианг почина след заразяване с вируса, докато лекуваше пациенти в Ухан.

Миналия декември той изпрати съобщение до колегите медици, предупреждавайки за вирус, който според него приличаше на Сарс - друг смъртоносен коронавриус.

Но от полицията му казали, да "спре да прави неверни коментари" и е разследван за "разпространение на неверни слухове".

Новините за смъртта му бяха посрещнати от множество постове в соцалната мрежа Weibo - но това бързо се превърна в гняв.

Вече имаше обвинения срещу правителството, че омаловажават тежестта на вируса и първоначално се опитват да го запазят в тайна.

Смъртта на д-р Ли подхранва това още повече и предизвика критики за липсата на свобода на словото в Китай.

Сега антикорупционният орган на страната заяви, че ще започне разследване по "въпроси, свързани с д-р Ли".

По-рано китайското правителство призна за недостатъци в реакията си срещу вируса, който сега е убил 636 души и е заразил 31 161 в континентален Китай.

Според китайския сайт Pear Video, съпругата на д-р Ли предстои да роди през юни.

Каква беше реакцията на обществото?

Китайските социални медии бяха заляти от гняв - трудно е да си припомним събитие през последните години, което предизвика толкова много мъка, ярост и недоверие към правителството.

Първите две актуални хаштагове на уебсайта бяха „Правителството на Ухан дължи на д-р Ли Венлианг извинение“ и „Искаме свобода на словото“.

И двата хештага бяха бързо цензурирани. Когато Би Би Си претърси Weibo в петък, бяха заличени стотици хиляди коментари. 

"Това не е смъртта на лекар. Това е смъртта на герой", се казва в един коментар на Weibo.

"Не забравяйте как се чувствате сега. Не забравяйте този гняв. Не трябва да оставяме това да се случи отново", се казва в коментар на Weibo.

"Истината винаги ще се третира като слух. Колко време ще лъжете? Какво още трябва да криете?" каза друг.

"Ако сте ядосани от видяното, изправете се", каза един. "За младите хора от това поколение силата на промяната е с вас."

Епична политическа катастрофа

Анализ на Стивън Макдонел, BBC News, Пекин, е следният:

Смъртта на д-р Ли Венлианг беше сърцераздирателен момент за тази страна. За китайското ръководство това е епична политическа катастрофа.

Той открива най-лошите аспекти на системата за управление и контрол на Китай в управлението на Си Дзинпин и Комунистическата партия ще трябва да е сляпа, за да не го вижда.

Ако отговорът ви на опасна опасност за здравето е полицията да тормози лекар, който се опитва да каже истината, тогава вашата структура очевидно е нарушена.

Как беше обявена смъртта?

Имаше объркване кога точно д-р Ли действително е умрял.

Първоначално той бе обявен за мъртъв в 21:30 в четвъртък (13: 30GMT) от държавните медии, изданието Global Times, People Daily и други.

Часове по-късно Global Times противоречи на този доклад - казвайки, че му е било назначено лечение, известно като ECMO, което поддържа сърцето на човек.

Журналистите и лекарите на място заявиха, че правителствените служители са се намесили и на официалните медии е казано да променят своите доклади, за да кажат, че лекарят все още се лекува.

Но в началото на петък докладите казват, че лекарите не могат да спасят д-р Ли и времето му на смърт е 02:58 в петък.

Какво направи Ли Уенлянг?

Д-р Ли, офталмолог, публикува историята си на Вайбо от болнично легло един месец след като изпрати първоначалното си предупреждение.

Беше забелязал седем случая на вирус, който според него изглеждаше като Сарс - вирусът, довел до глобална епидемия през 2003 г.

На 30 декември той изпрати съобщение до колегите лекари в групов чат, в което ги предупреди да носят защитно облекло, за да избегнат инфекция.

Четири дни по-късно той е извикан в Бюрото за обществена сигурност, където му е казано да подпише писмо.

В писмото той беше обвинен, че е „направил неверни коментари“, които „силно нарушили социалния ред“. По-късно местните власти се извиниха на д-р Ли.

В публикацията си в Weibo той описва как на 10 януари започва да кашля, на следващия ден има треска и два дни по-късно е в болница. Той е диагностициран с коронавирус на 30 януари.

Каква е ситуацията в Китай и по света?

В петък китайският президент Си Дзинпин каза на американския си колега Доналд Тръмп, че Китай е "напълно уверен и способен да победи епидемията".

Китай въведе по-ограничителни мерки, за да се опита да контролира огнището.

Столицата Пекин забрани груповото хранене за събития като рождени дни. 

Има потвърдени случаи на инфекция в около 25 страни. Досега има само две смъртни случаи извън континенталния Китай - един в Хонконг и един във Филипините./ Би Би Си

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK