Поредна тежка нощ за планинските спасители от Дупница

Снимки: Личен архив

Ангелите от планината спасиха загубили се израелски туристки в Рила

Поредна тежка спасителна акция се увенча с успех за планинските спасители от Дупнишкия отряд към БЧК. Вчера малко след 19 часа е получен сигнал за загубили се две израелски туристки на слизане от Рилския манастир.

„На слизане от района двете момичета са загубили пътеката. Бяха попаднали в много опасен участък, стръмен и непроходим. Бяха буквално блокирани. Веднага се свързахме с техен близък – израелец, който говореше български. Той ни подаде координатите и веднага се сформирахме“, обяви завеждащият ПСС – Дупница, Божидар Джокин.

Към бедстващите момичета веднага се отправя група от 6 човека с два джипа. Чак в 23 часа ангелите от планината успяват да достигнат до двете израелки.

„Акцията продължи близо 9 часа, като ние успяхме да се приберем по домовете си малко след 3 часа тази сутрин. Туристките се бяха отклонили много от пътеката, бяха страшно уплашени.

Момичетата нямаха осветление, бяха с малко дрехи и измръзнали. Едната от израелките не можеше да върви и се наложи на смени да я носим на ръце. Просто беше блокирала, изпитваше страшни болки в краката“, обясни още пред ИНФОМРЕЖА, Джокин.

По негови думи до спасителната операция се стига заради обраслата пътека в района, нямало е и маркировка, въпреки че там се намира границата на НП „Рила.“

Само ден по-рано, в събота, Ангелите от планината, успяват да спасят и 62-годишна жена, която си чупи крака в района на Седемте рилски езера.

„Жената се намираше под Долния чанак, вероятно последователка на дъновистите. Тя имаше тежко счупване на глезена, след падане. Днес й предстои операция“, уточни още Божидар Джокин.

В акцията са участвали 10 човека, тъй като се е наложило близо 2 часа да носят на ръце пострадалата жена. Тя е планинарка и е участвала в редица базови лагери, сред които и такива на Еверест.

От началото на сезонът пък това е 18 спасителна акция за ПСС – Дупница. Спрямо предходната година броят на акциите се запазва, като за щастие няма фатални случаи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK