Множество лица са замесени в схемата на даяджиите

Снимка: Infomreja.bg

Специализираната прокуратура даде подробности за вчерашната й съвместна акция с ГДБОП, при която бяха задържани повече от 10 служители на ДАИ-Благоевград, предаде Дарик.

Вчера стана ясно, че длъжности лица искали подкупи от транспортни фирми, за да не съставят наказателни постановления на нарушители и искали подкупи между 300 и 600 евро. В акцията са участвали над 100 служители на МВР.
 
Даниела Начева, заместник административен ръководител на спецпрокуратурата, каза, че инспекторите от ДАИ са работели в екипи по двама души и в рамките на месец се прегрупирали. Транспортните фирми получавали известия, че предстои проверка и какви документи трябва да представят. Сериозните нарушения били прикривани, а се отбелязвали само леки нарушения, за да се отчита дейност.

Шефовете на транспортните фирми били изнудвани, за да не ги издадат. Налагани са им глоби в размер на 200-300 лева. Подкупите, в размер около 300 евро на фирма, били поставяни в пликове. Били поднасяни под документите, които трябва да се представят. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите.
 
Много от изнудваните транспортни фирми са чуждестранни. Те давали пълни правомощия на счетоводни фирми. В една от фирмите шефът е отказал да даде подкуп, а служител на счетоводната компания е плащал лично.

За един ден общите събирани суми са около 1200 евро, като работели минимум два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.
 
Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обяви, че информацията за нередностите е постъпила от служители на ГДБОП в Благоевград в началото на ноември. Използвани са всякакви СРС-та. Има събрани доказателства както за предаването на подкупите, така и за разпределянето им между служителите.
 
Първоначално са били задържани около 30 души. Засега Специализираната прокуратура е повдигнала обвинения на 10.
 
Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев каза, че един от хората, на които е повдигнато обвинение, е съпруг на прокурор от специализирания наказателен съд. Друг с повдигнати обвинения е в семейни взаимоотношения със служител от Министерство на транспорта. До момента няма налични доказателства роднините да са знаели, затова те не са обект на разследване.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK