Интерпол предупреждава за измами, свързани с COVID-19

Снимка: Infomreja.bg

На много места по света престъпници се възползват от момента на паника

Отчетено е предлагане за закупуване на медицински предпазни средства и другите защитни продукти в много интернет сайтове, фалшиви магазини и акаунти в социалните мрежи. След извършеното заплащане на заявените продукти, неподозиращите жертви не получават нищо в замяна. Това е един вид от финансовите измами, свързани с настоящата здравна криза, докладвани на Интерпол от членовете на световната организация. Съобщава се, че загубите на жертвите достигат много високи суми.

Само за един документиран случай те са стотици хиляди долари. Този вид престъпления имат международен характер. Финансовата служба на Интерпол е получила информация от членките на организацията, че жертвите на престъпленията са главно от Азия, а извършителите са локализирани на различни места по света и главно в Европа.           

В един от случаите жертва от Азия е направила няколко плащания към различни банкови сметки. По-късно е установено, че банковите сметките са на името на различи лица, замесени в престъпна дейност на територията на Европа. На по-късен етап тези сметки са блокирани, но някои от плащанията вече са били препратени към други банкови сметки и не е било възможно да бъдат проследени.
Друга част от регистрираните престъпления са т.нар. телефонните  измами и „фишинг“.

Сценарият при телефонните измами - извършителите се свързват с жертвите, заявяват, че са представители на клиники и/или медицински служители, съобщават за близки, заразени от вируса и настояват за незабавно превеждане на средства за тяхното лечение.
При „фишинга“ извършителите използват електронната поща, изпращайки писма от името на национални или международни здравни организации. Целта им е да набавят допълнителна информация за разплащателните средства на жертвите или да ги подлъжат да отворят определени файлове, съдържащи зловреден софтуер. В повечето случай извършителите се представят с имена, близки до действащи компании, интернет сайтове, с цел въвеждане в заблуждение на жертвите. 

Към настоящия момент Интерпол е взела участие в около 30 случая на измами, свързани с COVID-19, извършени на територията на Азия и Европа. Предприети са мерки за блокиране на 18 банкови сметки и замразяване на повече от 730 000 долара. Международната организация е издала лилав бюлетин във връзка с разпространилата се вирусна инфекция.

Препоръки от експертите на ИНТЕРПОЛ за противодействие на този вид престъпления:

  • Когато правите поръчка за предпазни средства, използвайки интернет пространството, следва да проверите дали лицето, представящо се за търговец, в действителност е такъв.
  • Да се внимава от лъжливи/мними интернет сайтове, тъй като престъпниците много често ползват такива сайтове, които на пръв поглед са  като оригиналните;
  • Търсете отзиви на предишни клиенти за това дали са получили стоката, както е нейното качество и т.н.;
  • Внимайте при извършването на плащания към банкови сметки, които не са на територията на страната на търговеца;
  • Ако имате съмнение, че сте жертва на такава измама, незабавно уведомете банката, с цел спиране на плащането;
  • Не отваряйте линкове или приложения, изпратени от неизвестни потребители;
  • Отнасяйте се внимателно при получаването на e-mail от непознати лица, предлагащи медицинско защитно оборудване.  

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK