Община Рила спечели международно признание с проект за туристи с увреждания

Снимки: channels.com

Наградата е от Европейския конкурс „Награди за иновации в политиката“

На 4 декември на официална гала церемония в Берлин бяха обявени победителите на тазгодишните награди "Иновации в политиката", организирани от Института за иновации в политиката. За първи път България и български проект е сред осемте победители на международния конкурс от основаването на наградите преди три години.

Община Рила е големият победител в категория „Цивилизация“ с проекта "Достъпен туризъм за всички", създаден по идея на кмета на общината – Георги Кабзималски и зам.-кмета Лазар Чавков. Проектът им впечатли международно жури от над 1067 граждани от цяла Европа с иновативната услуга, която предлагат на хора с увреждания да им се предостави възможност да обикалят туристически пътеки с помощта на безплатни асистент-екскурзоводи, които са икономически неактивни лица и специално обучени да бъдат асистенти на туристи с увреждания.

Това е огромно признание за страната ни, защото тези престижни награди отличават най-иновативните и добри политически практики в цяла Европа. Наградата прие Лазар Чавков, който сподели, че идеята им е била да „използват пълноценно туристическия потенциал на общината като помогнат едновременно на хора с увреждания и на безработни, неактивни лица в неравностойно положение“.

С тази победа, България доказа своята ключова роля в големия международен конкурс, в който имахме рекорден брой от 7 финалиста. Нашите проекти се бориха с 80 избрани от цяла Европа инициативи, които впечатляват със смелите си решения и иновативни практики.

Голямата победа за България с проекта на община Рила е послание към целия политически и обществен живот у нас, че в България имаме добри примери за проекти, които впечатляват цяла Европа със своята креативност, смели решения и обществен принос. 

Останали български финалисти на тазгодишните награди са Донка Михайлова – кмет на община Троян с проекта „Здравословно хранене в детските ясли и градини“, Калин Каменов - кмет на община Враца с проекта „Умна библиотека“, Йордан Йорданов – кмет на община Добрич със съвместния проект на общината и фондация „Св. Николай Чудотворец“ - „Чудната градина“, Ивелина Атанасова с проекта на фондация „Дигиталните деца“ - DigitalKidZ® STE(А)M Клуб и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев с проекта „Иновативните училища: подобряване на качеството на образованието“.

На церемонията в Берлин присъстваха над 550 гости сред които видни политически, обществени личности и журналисти от цяла Европа.

Останалите печеливши проекти в другите 7 категории са: категория Демокрация: „Граждански съвет в Гронинген“. Холандия; категория Работа: „FabriQ – инкубаторът за социална иновация“, Италия; категория Екология: „Управление на ресурсите – местно решение за глобална промяна“, Финландия; категория Човешки права: „Безопасни пристанища“, Германия; категория Просперитет: GovTech Lab, проект на Литва; категория Общност: „Общественият хладилник във Фром“, Обединено кралство; категория Качество на живот: „Умният град Бад Херсфелд“, Германия.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK