В Деня на юриста Софийска градска прокуратура отчете отлични резултати за 2020 г.

Снимка: ПРБ

Постановени са 606 осъдителни присъди

Днес, 16.04.2021 г., в Деня на Конституцията и професионалния празник на юристите в България, се проведе годишното отчетно събрание за изминалата 2020 година на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура.

Административните ръководители на СГП и СРП - градският прокурор Илиана Кирилова и районният прокурор Невена Зартова, представиха пред магистратите и гостите резултатите от дейността на двете прокуратури през изминалата година. Събитието уважиха: главният прокурор Иван Гешев и заместникът на главния прокурор при ВАП Десислава Пиронева, Радослав Димов – административен ръководител на Софийска апелативна прокуратура, Димитър Георгиев – директор на Държавната агенция „Национална сигурност“, Николай Хаджиев – директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на МВР, Георги Хаджиев – директор на СДВР, Стефчо Банков – директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, представители на разследващите органи в СДВР и ГДНП. Магистратите от СГП участваха в годишното събрание онлайн.

Под ръководството на Софийската градска прокуратура и Софийската районна прокуратура през 2020 г. са били разкрити 4977 криминални и икономически престъпления. Сред тях преобладават тези против собствеността, следвани от общоопасни престъпления и престъпления против личността.

Общият брой на наблюдаваните досъдебни производства е 45 179. Прокурорите са решили 29 540 от тях, което представлява 65,38 %.

По сигнали от контролни органи са били образувани 585 прокурорски преписки. Сред тях преобладават такива, постъпили от НАП, ДАНС и Агенция „Митници“.

През 2020 г. Софийска градска прокуратура и Софийска района прокуратура са внесли в съда 2817 прокурорски акта срещу 3025 лица. По 2014 обвинителни акта са постановени 606 осъдителни присъди, 531 дела са решени със споразумения, а 249 са приключили с предложения за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по реда на чл. 78а от НК.

Увеличен е броят на лица с наложена през изминалата година мярка за неотклонение „задържане под стажа“ - 684 лица през периода.

През изминалата година СГП и СРП са привели в изпълнение осъдителни присъди и наказания по сключени споразумения срещу 1554 лица. На доживотен затвор са осъдени 2 лица. Наказание „лишаване от свобода“ е наложено на 998 лица.

Обобщавайки резултатите от работата през 2020 г. на двете прокуратури, административният ръководител на СГП Илиана Кирилова припомни на колегите мисълта на немския философ Имануел Кант: „Правото никога не трябва да се нагажда към политиката, политиката обаче винаги трябва да се приспособява към правото. Всяка политика трябва да коленичи пред правото“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK