Хиляди пяха в Гоце Делчев „Върви народе възродени“ на голямата манифестация за 24. май

Снимка: Infomreja.bg

И тази година жителите на Гоце Делчев, ученици и учители от всички училища и детски заведения от цялата община, както и випускници с побелели коси взеха участие в традиционната и масова манифестация по случай най-българския празник 24. май.

Денят на славянската писменост и българската просвета и култура е един от най-уважаваните и тачени празници от неврокопчани. Именно затова и тази година за празника още от рано сутринта улиците, училищата и централната част на града бяха изпълнени с празнично облечени хора с цветя и балони.

Те още от 10 часа заеха тротоарите от двете страни на централната улица „Търговска“, през която след около час премина голямата и традиционна манифестация, предвождана от Негово високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим, народния представител Богдан Боцев, кмета Владимир Москов, заместника му Валери Сарандев, председателя на ОбС Ангел Гераксиев, свещеници, почетни и официални гости от управата на гръцките градове Кавала, Като Неврокопи, Просочани и др.

Сред официалните гости, които са с неврокопски корени, бяха проф. Георги Апостолов, зам.-ректор на Югозападния университет „Неофит Рилски“, доц. Елена Симеонова, преподавател в Университета за национално световно стопанство, Мариана Добрева представител на института „Николай Добрев“, ген. Богомил Янев и др.

Най-емоционални и тази година на манифестацията бяха зрелостниците от випуск 2018 и най-малките ученици от основните училища в града, които манифестираха за първи път.  

Дългото и много пъстро шествие тръгна от паметника на Гоце Делчев и завърши пред Дома на културата на пл. „Македония“, където на откритата сцена кметът Москов поздрави неврокопчани, ученици, учители, директори на училища и детски заведения и тържествено връчи грамоти на десетките талантливи ученици от всички училища в града и общината за постигнатите от тях отлични резултати на национални и международни олимпиади, състезания и конкурси.

За високия им професионализъм и големия им принос в областта на образованието в община Гоце Делчев кметът Москов връчи грамоти и плакети с почетния знак на града на Любка Димитрушева - директор на ОУ „Христо Ботев“ в село Мосомище, и на Светла Дамянова, директор на детска градина „Калинка“ в Гоце Делчев.

За дългогодишната им дейност, професионализъм и постигнати високи резултати в обучението на учениците им, кметът Москов награди с грамоти и пакети 20 учители, както и още 10 учители от детските градини в Гоце Делчев и селата Брезница, Мосомище и Корница.

В празничната програма участие взеха талантливите ученици от мажоретния състав при Трето ОУ „Братя Миладинови“ с ръководител Мария Пиргова, прекрасните мажоретки при ПМГ „Яне Сандански“ с ръководител Николай Белчев, прекрасното изпълнение на песента „България“ на деца от Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ с ръководител Елена Спириева, с прекрасната песен изпълнена от третокласниците Василена Аврионова, Илиана Мингова и Димитър Черешаров от Второ ОУ „Гоце Делчев“ с ръководител Вангелия Жбантова.  

С много аплодисменти бе посрещната и изпратена след прекрасното изпълнение на песента „Не виткай се, Софче“ и неврокопският славей Даниела Георгиева, чийто ръководител е Лиляна Сейрекова. Талантливата Даниела Георгиева е възпитаничка на ПМГ „Яне Сандански“ и е носителка на златен медал от Международния конкурс „Орфеева дарба“.

Гвоздеят на програмата бяха изпълненията на рок банда „НПГ бенд“ с ръководител учителят инж. Румен Шарланджиев, които обраха аплодисментите на публиката като всички пяха и играха с тях. Специално рок бандата получи поздравленията на директора на училището, Мария Георгиева, депутата Богдан Боцев, кмета Владимир Москов, които си направиха и паметна снимка за спомен с талантливите момчета от НПГ „Димитър Талев“.  

Празничният ден завърши с традиционен коктейл, който всяка година кметът Москов дава в чест на местните будители, които неуморно се трудят на нивата на знанието.

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ ФОТО МРЕЖА 

 

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK