В Благоевград отбелязват 180 години от рождението на Апостола на свободата

Снимка: Община Благоевград, архив

Благоевград ще отбележи 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски с тържествен ритуал по полагане на цветя пред бюст-паметника на революционера.

Жители и гости на Благоевград ще отдадат почит и ще се преклонят пред героизма на Левски на 18 юли от 10.00 часа на площад „Васил Левски”. Богатата програма в памет на Васил Левски продължава в 10:30 часа с рецитал в Регионална библиотека ‚Димитър Талев“- Благоевград. 

За поредна година паметта на Дякона ще бъде почетена и с организиране на състезание по дълъг скок под мотото "Достойни за името на Апостола".  Инициативата има за цел да отдаде почит към делото и идеалите на Левски.

Организатори на инициативата са община Благоевград  и Лекоатлетически клуб "Джордан". Състезанието ще се проведе на 18.07. 2017 от 10.00 часа на спортен комплекс "Пирин". Записване за участие се провежда на място, без възрастови ограничения. 

В деня, отбелязващ рождението на Васил Левски, жители и гости на града ще могат да  видят подредена изложба в чест на Дякона в залата на Регионален исторически музей- Благоевград, която ще бъде открита в 11:30 часа. 

Васил Иванов Кунчев е роден на 18 юли 1837 г. в град Карлово, в семейството на Иван Кунчев Иванов и Гина Василева Караиванова. Той е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО).

Известен е и като Апостола на свободата, заради организирането и разработването на революционна мрежа за освобождаване на България от османско иго.  Неговата мечта е чиста и свята република, в която всички да имат равни права, независимо от своята народност и вероизповедание. Създадената от него революционна мрежа е основата, върху която стъпват организаторите на Априлското въстание през 1876 г. 

В съвременна България личността на Левски се възприема като най-ярката и най-откроена сред българските революционери. Образът на Левски нееднократно е поставян на българските регулярни и юбилейни банкноти и монети. Заради своята ловкост и храброст по време на сраженията с турците за белградската крепост получава името Левски (според легендата е направил „лъвски“ скок по време на военни упражнения в Сърбия).

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd