Млади възрожденци от училище „Даскал Димитри” изплетоха планински венец за Левски

Снимки: Виолета Атанасова

 Клуб „Млади възрожденци” при Основно училище „Даскал Димитри” е един от многобройните патриотични училищни клубове към Общобългарския комитет „Васил Левски”. 

Една от добрите традиции, която се създаде в нашия град, е младите възрожденци да осъществяват част от своите  патриотични инициативи заедно с представители и на по-възрастните поколения.

Децата се качиха в Осоговската планина заедно със своя ръководител Красимир Стоимиров и от поляните край Студен кладенец набраха букети цветя и билки и изплетоха огромен  венец  заедно с членовете на клуб „Вяра,  Надежда и Любов” към читалище „Асклепион” , който  занесоха на паметника на Васил Левски на Ларгото.

Всяко кюстендилско училище вече има такъв ученически клуб благодарение на безкористния  ентусиазъм на  учителите.

През миналото лято едни от най-интересните и мащабни инициативи, посветени на 180-годишнината от рождението на Левски, бяха осъществени именно от тези клубове.

Във времето, в което изконните български патриотични ценности полека-лека се изтласват от европейско говорене към периферията на възпитанието на младото поколение, усилията на Общобългарския комитет „Васил Левски”  да се популяризират най- светлите страници на българската история и да се изгражда у децата високо национално самочувствие са  наистина достойни за уважение.

 По традиция читалищният клуб „Вяра, Надежда и Любов” всяка година организира поклонение на паметника на Левски в Босилеград и на мемориалния знак в село Соволяно на 18. февруари и на 18. юли.

Сега отново предстои такова посещение в Западните покрайнини на рождения ден на Апостола. За съжаление, усложнените формалности около пътуванията на деца зад граница на този етап правят невъзможно включването на ученици в тези инициативи. 

Може би един ден,  когато западните ни съседки станат членове на Европейската общност,  това вече няма да бъде такъв проблем.

А до тогава, независимо къде са, българските деца трябва да знаят кой е Васил Левски и защо е важно да носят  цветя на паметниците му, и то не само на определени дати, коментира председателят на  общинската структура на Общобългарския комитет „Васил Левски” Симеон Иванов.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK