Млади възрожденци изпратиха мартеници в Западните покрайнини

Снимки: Виолета Атанасова

Ученици от ОУ „Проф. Марин Дринов“ и от ОУ „Христо Ботев“ изработиха мартенички за своите връстници от Босилеград. Децата от училище Проф. М. Дринов“  са членове на клуб „Сръчни ръце“, създаден по проект „Твоят час“. Техен ръководител е Ася Везенкова.  

Мартеничките те изработиха в рамките на клубните  дейности.  Другите ученици са членове на клуб „Млади възрожденци“  в  ОУ „Христо Ботев“  към Общобългарския комитет „Васил Левски“. 

Негов  ръководител е учителката Елка Георгиева.  Направените  в клуба  мартенички са специално за учениците от началния курс на Основно училище „Г. Димитров“ в Босилеград.  Те бяха предоставени на българския Културно-информационен център в деня на годишнината от гибелта на Апостола и  ще бъдат закачени на босилеградските деца на самия празник Баба Марта.

Българчетата в Западните покрайнини трябва да имат възможности както  да изучават майчиния си език, така и да поддържат връзка с родината-майка и да съхраняват българските  традиции, наследени от техните  предци. 

Педагозите от кюстендилското училище „Проф. М. Дринов“ и от  Основното училище в Босилеград поддържат  добри контакти и са провеждали на няколко пъти другарски срещи за сближаване и за обмяна на професионален опит. За съжаление, граничните формалности създават сериозни затруднения за  пътуването на децата през границата и затова общуването между тях е по-скоро по косвени пътища.

Изпращането на най-българския символ – мартениците,  на нашите сънародници в Западните покрайнини, е един от най-хубавите знаци за желанието българският дух да бъде съхраняван и в тези откъснати от България  преди сто години по силата на жестокия Ньойски договор  земи. Хиляди мартенички  в тези дни отлетяха от родината  и по всички краища на земята, където има българи, като символ, че червено-белите нишки ще ни свързват винаги, където и да сме.

Виолета Атанасова

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK