„Новите Майстори“ с изложба на православна живопис

Снимки: Партньори - Кюстендил

За поредна година школа „Новите Майстори“ и Сдружение „Партньори – Кюстендил“, представят своята годишна продукция в навечерието на Великден.

Тази година творбите на младите артисти са обединени от общата стилистична и духовна рамка на православното изобразително изкуство.

Повече от единадесет месеца в школата се изучават основните изобразителни похвати и направления на иконописта.

Изложбата показва „фрагменти“ от различни художествени течения, през които е минал пластичния език на религиозния жанр в исторически и географски план.

„Новите майстори“ представят своите варианти на класическата византийска икона, българската средновековна и възрожденска традиция, руска иконопис, академичен религиозен стил от началото на  20 век и съвременни иконографски похвати.

Върху плоскости от гипсокартон с голям формат, в класическа темперна техника са пресъздадени основните иконографски типове на Христос, Св. Богородица и различни християнски светци.

Изписани са както цялостни иконографски композиции, така и фрагменти от стенописи и отделни изобразителни елементи и детайли.

Изложбата „ФРАГМЕНТИ“ се открива само месец преди реализирането на новия мащабен арт-проект на школа „Новите майстори“ в рамките на „Европейска столица на културата - Пловдив 2019“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK