Софийско трио с камерен концерт в Кюстендил

Снимка: личен архив

На 21. май  от  18:00 ч. в Голяма зала на читалище „Братство 1869” - Кюстендил, ще се състои камерен концерт на Росен Идеалов – кларинет, Георгита Бояджиева – виолончело и Александър Василенко – пиано.

В програмата ще прозвучат произведения от Нино Рота, Васил Казанджиев, Йордан Дафов, Пиер Булез, Александър Цемлински.

Росен Идеалов концертира активно повече от 30 години като солист и камерен изпълнител у нас и в чужбина. Бил е солист на най-добрите български симфонични, камерни и духови оркестри. Участвал е на сцената на най-престижни международни музикални форуми и фестивали. През 2005 г. получава наградата "Златно петолиние" за високи художествени постижения и принос за разпространението на българската музика. През 2009 получава награда "Златна лира" за върхови постижения в изпълнителското изкуство и високи педагогически постижения. През 2012 за компактдиск "Диалози" и концерта-промоция получава наградата "Кристална лира" на СМТДБ в категорията Камерна музика заедно с виолочелистката Георгита Бояджиева.Преподава камерна музика, оркестрово свирене и кларинет в НМУ "Л. Пипков" и камерна музика в НМА "Проф. П. Владигеров"София.

Георгита Бояджиева е един от най-известните и изявени български виолончелисти. Участва в различни тематични концерти в Москва и Петербург. Води майсторски класове по чело и камерна музика в Гърция /Атина, Патра/.

Като солист и камерен изпълнител до този момент има над 400 концерта - с оркестри, тематични и интегрални изпълнения, многобройни програми с различни камерни формации. Реализира над 70 български и световни премиери, в това число и редица посветени на нея творби. В момента е професор по камерна музика и Доктор по музикознание и музикално изкуство в ИФ на НМА „П. Владигеров”.

Александър Василенко е носител на награди от международни клавирни конкурси в Чехия и Италия. Реализирал е  многобройни рецитали и изяви в концертни програми, включително като камерен изпълнител в рамките на редица престижни международни фестивали. В момента е доцент в катедра "Пиано" на НМА "Проф. Панчо Владигеров" и преподавател по пиано в НМУ "Любомир Пипков" – София.

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK