Млади магистрати станаха част от Окръжния съд в град Кюстендил

Снимка: Infomreja.bg

Окръжният съд в град Кюстендил отвори вратите си за тези, които желаят да погледнат отблизо на реален съдебен процес.

Младежите посетиха съдебната зала с възможността да участват в симулиран процес по реален казус. Те се превъплътиха в прокурори, адвокати, съдии, дори в подсъдими, а всичко това се случи под заръките на служителите на Окръжния съд и пред мащабна публика в залата.

Инициативата зад провеждането на отворените врати е с образователна и информативна цел и се състои ежегодно под опеката на Висшия съдебен съвет съвместно с Министерството на образованието и науката.

През последните години се реализира много успешно, като се провежда в съдилища и прокуратури в цялата страна, а интересът сред ученици е тенденциозно нарастващ.

Образователната програма "Съдебната власт - информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури" дава възможност на млади хора да усетят професията и правото от първо лице, включвайки се в процеса, като дори спомага тяхното кариерно ориентиране.

На събитието присъстваше прокурорът Марияна Сиракова.

„Всеки съдебен орган получава възможност да проведе инициативата, а заедно с това и идеи от Висшия съдебен съвет как да се състои тя и какво да включва. Министерството на образованието посочва училищата по области, с които може да работи съответният орган на съдебната власт. В Кюстендил това е Езикова гимназия “Д-р Петър Берон” вече традиционно от няколко години, но ние каним и ученици от други гимназии да се включат. Инициативата се харесва на подрастващите, а пък те задават много правилни, интересни и конкретни въпроси“, каза Сиракова пред стажант-репортера на ИНФОМРЕЖА – Анастасия Димитрова.

При организирането на подобни събития, младите хора успяват да определят до каква степен професията на прокурори и адвокати им подхожда. Стъпвайки в залата, могат свободно да зададат своите въпроси и да получат адекватни отговори от служителите на съдебни органи.

“Аз винаги казвам на бъдещите колеги, че силно се надявам те да издигнат тази професия в очите на обществото. А тя е много сериозна и отговорна професия, защото има определени моменти, в които не може да се спи от напрежение. Първо – много е сериозно прокурор да поиска наказание да изпрати човек в затвора, а Съдът да го произнесе. Представете си да прочетете присъда “Лишаване от свобода без право на замяна” – това значи, че изпращате едно лице в затвора, докато е живо. Затова първото нещо, което всички ние правим, когато станем прокурори, е да отидем да видим следствените арести и затворите. Човек трябва да знае къде изпраща хората” – каза още Марияна Сиракова.

Младежите взеха участие в симулиран процес, получиха полезни съвети, зададоха своите въпроси и напуснаха съдебната зала, удовлетворени от отговорите и успешната инициатива.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK