По-висока дотация за отдалечените региони в Кюстендилско поискаха превозвачи

Снимка: Infomreja.bg

Увеличаване размера на дотациите по обслужването на така наречените губещи линии до отдалечените села в региона поискаха превозвачи от Кюстендил. 

Те изпратиха писмо до министерството на транспорта и до областния управител Виктор Янев по този повод.

Ако през 2015 год. само за община Кюстендил субсидията е била 89 550 лева, то през 2017 год. тя вече е 31 140 лева - при първоначално отпуснати  36 752 лева.

Субсидията намалява все повече и за 2018-а отново е надолу.

Пет превозвачески местни дружества са подписали писмото. Те са осъществили среща със зам.-областния управител Райчо Цветин, засега обаче не е намерено решение на проблема им. 

Ултиматум постави фирмата, която обслужва 23-те села в община Невестино, че ще закрие някои от линиите до някои от селата от 1 март, за да не трупа загуби.

Броят на пътниците през зимата нямалява драстично. Внасяната от община Невестино субсидия за тримисечието е  2 900 лева, разходите на фирмата превозвач обаче са значително повече.

От началото на идната седмица общинската управа и фирмата започват преговори кои от линиите да бъдат закрити, колко от досегашните курсове на автобусите да отпаднат и изобщо дали - ако субсидията не се увеличи, ще има транспортно обслужване до 23-те села и около 300 -те махали в пограничиня район или автобусите ще спрат. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK