Млади любители фотографи от българо-македонския трансграничен регион се впуснаха уверено в света на природната фотография

Снимка: личен архив

Млади любители фотографи от българо-македонския трансграничен регион нахлуха дръзко и уверено в света на природната фотография. С увлечението и цифровата грамотност на своето поколение Z те с лекота усвоиха понятия като „правило на третините“, „баланс на бялото“ и „дълбочина на полето“  по време на тематично обучение по проекта „Дигитална природа“, съфинансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество България – Македония.

Младежите получиха съвети в областта на пейзажната и макро фотографията и заснемането на водни обекти, животни и растения. Въоръжени с дигитални фотоапарати и смартфони, те се впуснаха във фото-сафарита, две от които съвместни, и запечатаха в кадър вълнуващи гледки и мимолетни образи от великолепната природа на страните-съседки.

Младите хора създадоха Клуб за природна фотография с два клона - български и македонски, в който се включиха и професионални фотографи. Членовете на клуба допринесоха за дигитализацията на 100 природни забележителности - по 50 от двете страни на границата. Така те спомогнаха за постигане на целта на проекта да се повиши атрактивността и видимостта на забележителната природа в региона, предимно в интернет пространството,  да се  стимулира реализацията на неусвоения му потенциал за природен туризъм и за повишаване на конкурентоспособността на граничната зона като единна туристическа дестинация.

Освен цифровите снимки, моделът за дигитализация включва и 360-градусови панорами, видеа, заснети с дрон, увлекателни описания и легенди, ДжиПиЕс координати, планински маршрути и екопътеки, доставчици на услуги в природния туризъм.

Младите фотографи от Природо-математическата гимназия в Кюстендил подредиха изложба със свои фотографии, родени от досега с природата, под ръководството на г-жа Детелина Тихолова в рамките на Фестивала на дигиталната природа в Кюстендил, а македонските младежи показаха творбите си по време на Панаира на дигиталната природа в Щип.

Партньорите по проекта - Сдружение „Без граници 21 век“ и „Организацията на жените, Щип“ вградиха изображенията, уловени от младежите, в уебсайта на проекта (digital-nature.eu) и в промоционалните материални: каталози с дигитализираните природни забележителности, плакати, листовки и картички с мини и пощенски размер.

Цялото дигитално съдържание по проекта се предлага безплатно на туроператори, музеи, читалища, туристически информационни центрове и училища с рекламна и образователна цел.  

Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на Сдружение „Без граници 21 век“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз или на Управляващия орган на Програмата

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK