Лили Шмидт се оттегли от социалната трапезария в Кюстендил

снимки: infomreja.bg

Общинска администрация – Кюстендил поема изцяло издръжката на социалната трапезария в Кюстендил, чийто основател още преди 10 години беше Лили Шмидт.

Със своя молба през миналия месец тя е изразила желанието си да се оттегли. Причина за това станало писмо от страна на кмета Петър Паунов до Швестер Лили, както я наричат кюстендилци.

„През последните две години получавахме постоянни сигнали, че в трапезарията има напрежение. Установено бе, че има и хора, които са се представяли за роднини на дарителката и са оставали да пренощуват в трапезарията, която не е дом“, коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов.

До този момент 70 % от финансирането на трапезарията поемаше община Кюстендил, а другите 30% - Лили Шмидт с дарения от Германия.

„Изминаха три месеца в очакване на среща с вас и решаване на проблемите в общинската трапезария. Във вашия факс на 8-и юли тази година вие пожелахте лично аз да поема нужните ангажименти. Общината е на сто метра от социалната трапезария, а аз съм на две хиляди километра и вие имате изисквания към мен. От 1 октомври 2014 г. се оттеглям от участието си в общинската трапезария“, посочва в писмо до кметството Лили Шмидт.

Лили Шмидт бе удостоена със званието "Почетен гражданин на Кюстендил" през 2009 г., а почетния плакет й връчи лично градоначалникът на областния град Петър Паунов.

В социалната трапезария до този момент се хранеха 50 социално слаби. Така ще бъде и занапред, но по предложение на кмета ще бъде сформирана комисия, за да се установи дали всички хора, които ползват услугите, наистина са социално слаби.

По изчисления на община Кюстендил издръжката на звеното ще излиза по около 52 хил. лв. годишно.

 

снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода ae5

FACEBOOK