Млади историци от ПГ "Никола Вапцаров" - Белица, отбелязаха в аванс Деня на народните будители

Снимки: ПГ "Никола Вапцаро" - Белица

Млади историци от ПГ „ Никола Йонков Вапцаров” - Белица, отбелязаха Деня на народните будители с дискусия на тема: ”Будителството и българската памет”.

Събитието бе организирано в Информационния център при читалище „ Георги Тодоров - 1885", на което присъстваха ученици, учители и читалищните служители.

Будителството като особено състояние на духа има своите проекции и днес. Да се родиш българин не е даденост или орис, да си българин е чест, за която са умирали хиляди хора и която трябва да се заслужава през целия ни живот. Будителският дух отхвърля тщестлавието, политическото раболепие и конформизъм... Той ни задължава да помним и следваме примера на онези знайни и незнайни българи, които не жалеха енергия, средства и лично благополучие и дори кръвта си в името на България, на нас.... нека бъдем достойни за тяхната памет!". 

С тези думи директорът на гимназията, Фанка Къшева, която е историк по образование, откри дискусията.

В рамките на един учебен час участниците в дискусията успяха да представят най-важните моменти от историята на България, свързани с възхода на българския дух и неговото значение за културното богатство и развитие на Европа.

С особено чувство на вълнение учениците Юсуф Газинов, Хатидже Дурльова, Ивана Лардева, Атидже Врач, Атидже Свирьова и Венци Бъсков участваха в дискусията, която се превърна в час по родолюбие и патариотично възпитание.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK