Младенов иска да празнуваме историческите дати заедно с Македония

снимки: infomreja.bg

Страната ни да постави ясни и конкретни условия към Македония за междусъседските отношения и едва когато са изпълнени да дадем подкрепата си за членството им в евросъюза. Това поискаха жителите на Благоевград от Николай Младенов днес на среща в зала "22 септември".

Подмяната на историята и репресията на хората с българско самосъзнание в Македония бяха само част от мотивите на благоевградчани външната ни политика да се втръди спрямо югозападната ни съседка.

„Няма да подкрепим на всяка цена присъединяването на Македония в ЕС. Но целта ни няма да бъде да блокираме членството на която и да е страна", отговори Младенов.

„Националистическата пропаганда в Македония, наследена от преди повече от 50 години,  противопоставя отношенията между двете държави”, заяви той и отново подчерта, че целта на България ще бъде да помогне на съседите да следват проевропейската политика.

"Аз идвам в Благоевград, за да чуя мнението на хората. Знам, че ви е писнало и реакцията не ме изненедва. Въпросът е не доколко твърда ще бъде политиката ни, а да си кажем ясно какви са нашите притеснения, да ги формулираме и тогава да вземем информирано решение за започване преговорите на Македония с ЕС”, заяви той.

Според него проблемите на Балканите няма да се решат, ако загърбим историята и миналото си. „Защо да не отбелязваме някои исторически годишнини, свързани с Гоце Делчев, заедно с македония?”, предложи той.

„Историята трябва да бъде анализирана от историците, защото става опасно, когато се объркат историята и политиката”, предупреди той.

Младенов призна, че един ден ще напише книга за присъединяването на България и румъния към ЕС. „Това беше надбягване на сенки. Един път ние изпреварвахме в реформите, друг път изоставяхме. Важното е, че сега страната ни няма нито една спряна оперативна програма”, заяви той.

Според него не е правилно винаги Брюксел да разглежда двете съседни страни в тандем.

Външният министър коментира, че е крайно време българите, отивайки в чужбина, да спазват законте на съответната държава. Той допълни, че в момента се работи по концепцията за закон, който ще уреди докъде трябва да стига държавната закрила за българите в чужбина. „Това ще помогне на хората да знаят на какво могат да разчитата на българската държава, когато са в чужбина”, допълни той.

По-рано днес той се срещна с кмета на Благоевград Атанас Камбитов и с народните представители от ГЕРБ в Пиринско. След това Николай Младенов поднесе цветя и се поклони пред паметника на Пейо Яворов.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg
снимки: infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK