В Сандански играят спектакъла „Под манастирската лоза” по Елин Пелин

Снимка: ДТ

"Под манастирската лоза" - за първи път на сцена като самостойно театрално произведение

На 30.10. от 19:00 ч., в Дома на културата в Сандански Драматичният театър „Никола Вапцаров” – Благоевград, ще представи спектакъла "Под манастирската лоза" по  Елин Пелин.

Цикълът от разкази е изключително популярен, но никога досега не е поставян на сцена като цялостно произведение. Режисьорският подход е нетрадиционен, визията е модерна, но в представлението витае българския дух – от традициите на народа ни и от красотата на Елин-Пелиновото слово.

„Създаването на този спектакъл беше много труден, но сладък, завладяващ процес, защото предизвикателствата са много. Да превърнеш в пълнокръвен театър чистата, прекрасна литература на Елин Пелин, да създадеш живи, запомнящи се ситуации и ярки образи и заедно с това – да запазиш непокътнат езика на Елин Пелин, да не го осъвременяваш грубо, да не редактираш, да съхраниш неговата красота и живописна образност. Разказите от цикъла са много далече от бита, те са прекрасни притчи за вярата, надеждата и любовта, витални послания, далеч надхвърлящи пределите на страната ни. С този цикъл разкази Елин Пелин наистина се превръща в автор със световно значение, надскочил регионалното, местното – велик разказвач” Калин Ангелов                  

В представлението се използват обредни фолклорни песни, които актьорите пеят на живо, както и фолклорни притчи, които включени в партитурата на спектакъла, служат за интермедийни моменти между отделните истории. Класическата творба е разказана с нетрадиционни методи. Интересен декор, костюми и мултимедийни похвати на сценографа Никола Налбантов ще покажат по модерен, театрален начин едно от великите български произведения.

В ролите ще видим актьорите Аладин Алиибрахим, Албена Чобанова, Александър Митев, Кънчо Кънев, Мариана Бонева, Мартин Лазаревски, Пепа Манева и Андраш Кончалиев.

Билети на касата на Туристически информационен център – Сандански.

Адрес: ул. Македония 28 (до ГУМ)

Тел: 0882 011039

Работно време:

от понеделник до неделя

Зимен период: 9:00 – 19:00

Летен период: 10:00 – 20:00

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK