Младежите, задържани за бомбения атентат в Сандански, остават в ареста

снимки: infomreja.bg

Окръжен съд – Благоевград остави в ареста четиримата младежи, задържани за бомбения атентат в Сандански на 29 юни. Съдът наложи спрямо 22-годишния Николай Йовев от село Микрево и санданчаните Александър Ангов, Стоян Ставрев и Васил Георгиев най-тежката мярка „задържане под стража“.

Четиримата бяха доведени в съдебна зала под засилен полицейски конвой. В тяхна подкрепа освен десетките роднини на задържаните, дойдоха активисти на сдружение „Сила“ и футболни фенове от клуб „Пирин СС“. Изненадващо в съда се появи и националистът Боян Расате, който обяви пред медиите, че е тук като приятел на младежите.

„Тези момчета са обвинени в нещо, което не са извършили. Струва ми се, че започва лов на вещици, по всичко личи, че идват избори“, коментира той. Според него след всичките неуспехи на управляващите, тези показни акции са единственото, с което се опитват да покажат, че вършат нещо.

В началото на съдебния процес адвокатите на обвиняемите поискаха отвод на прокурор Роза Мавродиева и назначаването на друг обвинител, който да води производството. Те изтъкнаха, че държавното обвинение е предубедено, пристрастно и необективно, а четимата младежи са в условия на незаконно задържане, тъй като 72-часовия срок е изтекъл преди едно денонощие.

Защитниците обявиха, че не изключват и натиск от страна на полицията поради факта, че разследващият полицай е отказал да събира оневиняващи доказателства.

След като искането им бе отказано, адвокатите поискаха отвод на председателя на съдебния състав Илияна Стоилова, което също не бе уважено.

При проведените разпити с майките на задържаните стана ясно, че всички младежи са били по домовете си по време на инцидента с избухналата бомба пред офиса на „Евророма“ в Сандански.

„В четвъртък вечерта Николай бе на рожден ден в Благоевград заедно със сестра си, зет си и 4-годишното им дете. Прибраха се в Микрево към 23 часа вечерта и след това не е напускал дома си“, твърди майката на Николай Йовев – Жулиета.

По думите й най-малко от две седмици Николай не е ходил в Сандански.

Майката определи сина си като скромен и отговорен млад човек, с всестранни интереси, силно привързан към семейството си. „Сред приятелите му в Микрево има и роми, но досега не е имал никакъв конфликт с тях“, посочи още Жулиета Йовева. Тя добави, че Николай се е чете предимно исторически книги и е с националистически възгледи.

Според показанията на майката на Александър Ангов, от 1 юни синът й е напускал дома си един-два пъти, когато бил на кафе с годеницата си, с която живеят заедно. „Когато дойдоха да го арестуват, всички си бяхме вкъщи, полицаите ни събудиха“, допълни тя.

Четиримата бяха задържани часове след бомбения атентат пред партийния офис на „Евророма“ в Сандански. Още същия ден вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, че експертиза е доказала съответствие на химическия състав на взривното вещество с натривки, взети от ръцете и дрехите на задържаните.

Според него няма политически елемент при мотивите за взрива, който е изцяло по криминални подбуди.

Самоделната бомба избухна малко преди 6 часа сутринта на 29 юни. При взрива пострада тежко 59-годишният Малин Илиев, който е от ромски произход. След като бе опериран по спешност в болницата в Сандански, пострадалият бе транспортиран във Военна болница.

Състоянието му обаче продължава да е критично.

 

КОМЕНТАРИ

azaz21:03 - 05.07.2012
много шум за един циганин излагате се
Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK