Брежанският кестен става все по-известен

Снимка: Хора и традиции

На 18 юни в Министерството на земеделието и храните в София европейски и български експерти, български производители и неправителствени организации, които работят за съхраняване и развитието на българските продукти, ще обсъждат възможностите за създаване на продукти с географско означение, между които и брежанските кестени.

Поканени персонално са сдружение „Хора и традиции“- Брежани, производителите на еленски бут и еленски мед, читалището в Куртово конаре, което прослави куртовоконарските домати и чушки, производителите на странджански чай, смилянския боб,  съюза на оризопроизводителите и оризовата асоциация, и др. – 16 организации и държавни органи и институции, които ще работят заедно за каузата български продукти с географски означения.

Сдружение „Хора и традиции“ ще представи кратка презентация на тема „Вековните брежански кестенови гори – природно и национално богатство“ с акцент селото с най-вкусните кестени в България, проблематика, състояние и перспективи. 

Характерно за брежанския кестен е, че той вирее само в землището и региона на с. Брежани и неговите специфични външни белези и вкусови качества са пряко свързани с географските и климатични особености на региона.  Сертифицирането на брежанския кестен като географско указание ще разкрие нови възможности за развитието на региона.

Кестеновите гори са рядък хабитат на територията на България, а опазването на уникалното находище у нас има не само национално, но и европейско значение. Борбата за неговото опазване минава през системно залесяване на нови, незаразени територии. 

Изключително плодотворно е сътрудничеството на сдружението с община Симитли в лицето на кмета Апостол Апостолов, кмета на село Брежани -  Благой Стефанов за популяризиране на брежанските кестени чрез ежегодния празник на брежанския кестен, научните конференции и дискусии с експерти, а така също – партньорството на сдружението с Югозападно предприятие Благоевград в лицето на инж. Дамян Дамянов  и Горско стопанство Симитли, които прегърнаха идеята на сдружението за опазването и развитието на кестеновите гори, изработиха фиданки и има залесени десетки нови декари кестенови гори. 

Сертифицирането на брежанския кестен с европейски сертификат ще повиши обществения интерес за опазване на кестеновите гори и превръщането му в култура със стопанско значение за региона.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK