Младежи от Гоце Делчев представят традиционни рецепти от Неврокопско

снимки: Пъстра трапеза

300 уникални български рецепти събраха бъдещи шеф-готвачи, за да участват в националната младежка програма „Жива кулинарна традиция“. В рамките на един месец – от 27 януари до 29 февруари, те ще представят избрани от тях 10 от 50 рецепти от 6 различни региона на България, за да покажат богатството и красотата на националната ни кухня и да съхранят и продължат традициите на кулинарията на страната ни.

Демонстрациите, в които младежите ще развихрят въображението и таланта си пред очите на подбрано жури, са част от програмата „Младежта в действие“ на Европейската комисия и „Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите – 7“ - А.Р.И.З.-7 – проект, който вече втора година стимулира развитието на бъдещите таланти в кухнята.

6 са градовете, избрани да представят разнообразието от традиционни български рецепти, които участниците в надпреварата ще трябва да приготвят, и това са: Гоце Делчев, Поморие, Сопот, Видин, Враца и Сливен.

В журито, което ще гледа под лупа как са се справили те, е и шеф Пеньо Иванов – признат майстор в кухнята, и организатор на кулинарния фестивал „Пъстра трапеза на гости на моя град“.

"Целта на проекта е да насърчи младите хора да изследват и опознават българското кулинарно наследство и да развие техният усет, талант и въображение, за да бъдат по-успешни в бъдещото си професионално развитие", пояснява Иванов.

Творчеството и професионализма на младежите ще бъдат оценени от всички официално поканени гости на този вкусен празник. За приготвянето на уникалните регионални ястия младежите ще получат подкрепата на много от своите връстници.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на програма "Младежта в действие" на Европейската комисия, администрирана в България от Национален център "Европейски младежки програми и инициативи".
 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 3ax

FACEBOOK