Алоизмамици и наркодилъри са задържани в Стара Загора, Видин и Търново

Снимка: МВР

Образувано е досъдебно производство по всеки един случай

Операция за  пресичане, разкриване и документиране на телефонни измами, извършени на територията на област – Стара Загора и страната, е реализирана на 03.08.2020 г. Действията са осъществени от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" в ОДМВР – Стара Загора и В.Търново, колегите им от РУ-Казанлък, с прякото участие на сектор "Измами" в ГДНП, под наблюдението на прокуратурата.

В хода на операцията, към 21:30 ч., в стая на хотел в гр. Велико Търново са задържани двама мъже - на 29 и 54 години, от София. При извършените на място процесуално-следствени действия са намерени и са иззети 4 мобилни телефона, парична сума от 6800 лв. и голямо количество златни накити.

Според първоначалните данни парите и златните накити са получени при извършена същия ден телефонна измама в Сливен. Двамата мъже са съпричастни и към идентична престъпна схема, осъществена на 06.07.2020 г. в гр. Казанлък, за която в полицията е образувано и се води досъдебно производство, както и към други телефонни измами на територията на страната. Мъжете са изпълнявали ролята на куриери, получавали са и са транспортирали инкриминирани парични суми и накити до Република Румъния.

След първоначалното им задържане за срок до 24 часа, с постановление на РП – Казанлък на 54-годишния мъж е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок до 72 часа, а на 29-годишния мъж - мярка за неотклонение „парична гаранция“. Работата по доказване на цялостната им престъпна дейност продължава под надзора на прокуратурата.

Специализираната операция на служителите от ОДМВР-Видин и колегите им от районното управление в града, осъществена под надзора на Окръжна прокуратура-Видин, е проведена през вчерашния ден.

В условията на неотложност е извършено претърсване в частен имот в село Жеглица, обитаван от 40-годишен. Там криминалистите открили и иззели 0.800 кг нарязан на ситно тютюн и 28 880 къса цигари „Karelia blue“ без бандерол. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство по чл.234, ал.1 от НК.

Към 21.55 часа в село Цар Симеоново униформени спрели за проверка лек автомобил „Фиат“ с видинска регистрация, управляван от 18-годишен младеж и спътнички - две млади видинчанки. В хода на проверката едната от тях - 22-годишна, изхвърлила две пакетчета извън автомобила, а при обиск от двете  е иззето бяло прахообразно вещество с общо тегло 30 грама, реагирало на кокаин при полевия наркотест. При последвало претърсване в багажника на превозното средство криминалистите открили полиетиленов плик с 1 кг пресовано  бяло вещество, индикирало на амфетамин при полевия наркотест. 22-годишната е задържана и приведена в полицейския арест за срок до 24 часа. Разследването по случая продължава, в РУ-Видин е образувано досъдебно производство по чл.354а, ал.3, т.1 от Наказателния кодекс.

В хода на операцията през вчерашния ден полицаите проверили 115 лица (20 от тях криминален контингент) и 25 моторни превозни средства. За констатираните нарушения съставили 23 акта, седем фиша и 10 протокола за предупреждение по чл.65 от ЗМВР.

Действията са осъществени под наблюдението на прокуратурата. В хода на операцията е извършено претърсване на жилище във В. Търново, обитавано от 28-годишен мъж. Установени и иззети са около 2,5 кг растителна маса, реагирала при полеви наркотест на канабис и около 10 г вещество, дало характерната реакция на амфетамин и екстази. Обитателят на имота е задържан до 24 часа по  Закона за МВР.  По случая е започнато досъдебно производство, работата по неговото документиране продължава под ръководството на прокуратурата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK