Заразено с чума диво прасе е намерено на Предел

Снимка: Infomreja.bg

Предстои ограничаване на достъпа в част от НП "Пирин"

Диво прасе, болно от Африканска чума, е намерено в района на Предел в рамките на Национален парк „Пирин“ край Разлог.

Първоначалната проба, взета от мъртвото животно, е положителна Днес се очаква от БАБХ да потвърдят втората проба, след която да бъде издадена забрана за пребиваването в инфектираната зона, където е намерено животното.

Във вторник заповед бе издадена за територията на "ДГС Сандански“, съобщи за ИНФОМРЕЖА инж. Сашко Попов – директор на Регионална дирекция по горите – Благоевград.

Движението на физически лица и пътни превозни средства до горски територии, попадащи в инфектираната зона, в ловностопанските райони на ЛРД „Ласкарево“, ЛРД „Мелник“, ЛРД „Склаве“ и ЛРД „Хърсово“, е ограничено след намереното прасе край село Сугарево.

Достъп се осигурява само за служители на ИАГ, РДГ – Благоевград, ЮЗДП - Благоевград, ТП „ДГС Сандански“, РИОСВ – Благоевград, РУ – Сандански, ОДБХ – Благоевград, РД „ПБЗН“ – Благоевград, РС „ПБЗН“ – Сандански.

В срок до 30.09.2019 г. ТП „ДГС Сандански“ трябва да предприемат съответните действия по извозване на добитата дървесина от временен склад при спазването на строги мерки за биосигурност.

Очаква се 200-километрова зона между Разлог и Симитли да бъде забранена за движение за цивилните след издадените заповеди от страна на Изпълнителната агенция по горите и Агенцията по храните.

Всеки, навлязъл в територията, подлежи на глоба.

В „ДГС Сандански“ ще се поставят обозначителни табели, указващи забраната за достъп до инфектираната зона, съгласно изискванията.

Същото предстои и за НП „Пирин“.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода l9n

FACEBOOK