Младеж с детска церебрална парализа работи на компютър с палците на краката си

Снимки: Виолета Атанасова

Благой Филипов  е израснал в институция за деца с увреждания.  Той има детска церебрална парализа /ДЦП/ и малко  след навършването на пълнолетие е настанен в Дома за възрастни хора с физически увреждания „Ильо Войвода“ в Кюстендил.

От тогава до днес това е неговият дом, тук са неговите близки и приятели – хората, които го подкрепят, грижат се за него  и го обичат. Други другаде няма.  Благой  отпразнува поредния си рожден ден според традициите на дома – с немноголюдно, но вълнуващо   тържество с всичко, както си трябва – бонбони, пица, торта, фойерверки, снимки и подаръци.

А сред подаръците имаше един много специален – това е една негова сбъдната мечта: таблет! Красиво опакована, изненадата бе поднесена на рожденика от директорката на дома Анелия Велинова, която пожела на Благой да се сбъднат и другите му мечти и особено онази – да отиде на световното състезание по боча в Япония! И това хич не е неосъществимо, тъй като Благой е изключително добър в тази атрактивна дисциплина за хора с увреждания и вече е го доказал  с отличното си представяне  на състезания в Полша.

Гостите на празника пожелаха на рожденика  преди всичко да е здрав, но и да вярва в мечтите си и да се бори за тях.  Израснал с  изключителните несгоди на тежката диагноза, която е ограничила до минимум  възможностите му  за движение и за комуникация, Благой не се е предал, а и приятелите му в дома не биха допуснали това.

Двамата Ивановци, единият от които от дете е с ампутирани два крака, които са му като братя, са го научили да работи на таблет, като го включва и управлява с палеца на крака, тъй като да прави това с ръцете си, сковани от детската церебрална парализа,  му е невъзможно.

Сега те ще качат на подаръка за рождения ден любима негова музика и различни игри, за да му се наслаждава пълноценно между тренировките по боча.  Защото постигнеш ли една мечта, трябва да гледаш към следващата, за да се чувстваш истински жив.

А пред Благой Филипов е мечтата за Япония. И защо не?! Та това са само десетина хиляди километра, усилени тренировки, подкрепата на хора, които вярват в теб и неистовата жажда за живот.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK