КЗП: Търговците да останат коректни при провеждането на Световната купа в Банско

Снимка: Infomreja.bg

Специално формираните пакети за предстоящата Световна купа по ски алпийски дисциплини в Банско следва да осигурят на закупилите ги, освен хотелското настаняване и съпътстващите го услуги, също и съответния достъп до състезанието. Отговорността всички услуги да бъдат изпълнени според договореното е на този, на когото потребителят е платил. Това важи със същата сила дори ако в предоставената информация, ваучери или други документи, има координати на трети лица – превозвачи или контрагенти на предоставилия пакета. Това обясни по БНР председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов преди началото на кръг от едно от най-значимите спортни събития, който ще се проведе между 22 и 24 февруари.

„Онези, които по-рано са резервирали своята почивка и пребиваването си в курорта по време на състезанието, ще бъдат по-спокойни, защото са могли да проверят точно къде ще бъдат настанени. Ако нещо ги е притеснявало или им е било неизвестно, са се поинтересували допълнително”, отбеляза Маргаритов. За тези, които ще направят резервациите си в последния момент, той напомни да настояват да получат пълната информация за обекта, в който ще се настанят, както и какви допълнителни услуги могат да използват срещу заплащаната цена.

На тръгване хората не трябва да забравят да вземат със себе си всички издадени при заплащането на пакета документи – договор, ваучери, платежни документи, касови бонове или платежни нареждания за съответните банкови преводи. „Ако разполагат с кореспонденция, водена по електронна поща например, също е полезна информация и тя би могла да бъде доказателство при някакво неблагоприятно стечение на обстоятелствата наложи ли се при нашата проверка да събираме информация за това как е било договаряно, какво е обещано и какво не е предоставено на място и оттам е станал проблемът, за който потребителите са ни сигнализирали”, добави Маргаритов.

Председателят на КЗП отправи апел към търговците да се стремят да изпълняват стриктно и точно поетите ангажименти, защото „и с такъв тип значими събития, и по принцип ние се борим да защитим все по-налагащото се не само у нас, но и в Европа присъствие на България като зимна туристическа дестинация, и ще бъде жалко сега, когато имаме един чудесен  сезон – със сняг, с хубаво време, със Световна купа, да пропилеем шансовете и да изгубим клиенти, които биха могли да станат почитатели и любители на зимните спортове и зимния туризъм в България”.

Маргаритов изрази мнение, че се наблюдават известни спекулации с цените по време на подобни събития. „В условията на свободен пазар това преценяват икономическите субекти. Но ние се стремим да елиминираме друг проблем и той е свързан с предоставянето на некоректна информация. Всички са наясно, че когато отидат на зимна почивка, цените в курортите ще са по-високи в сравнение с тези в традиционно обитаваните от тях места. Проблемът се заключава в това, че понякога информацията за по-високите цени се поднася по начин, който неприятно изненадва хората в последния момент. Това вече е нещо, за което ние определено можем да се намесим. Всички търговци са длъжни коректно да обявяват цените, в менютата в заведенията информацията да бъде поне на български език. Не в последния момент да се казва понеже е уикендът със Световната купа 20% отгоре или нещо подобно. Абсолютно невъзможно е това да бъде законосъобразно”, подчерта председателят на КЗП. Той добави, че екипите на контролния орган са на терен и в готовност да реагират при всяка нередност на пазара.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 7jk

FACEBOOK