Млада художничка обогатява духовния живот в Гоцеделчевския край

Снимки: личен архив

Нейните картини и икони печелят все повече почитатели

Пред мене е млада жена с усмихнат поглед, приветлива, общителна, заобиколена от децата си - момиченце във втори клас и 4-годишно момче. В добавка съдбата и е дала голям талант. Тя рисува, и то така, че създава шедьоври. Професията и също я удовлетворява. Завършила е специалност „Социални дейности“ в Медицински университет – София, и отскоро е координатор по програма „Социална подкрепа“ към община Гоце Делчев.

Ваня Данова – жената, която от три години живее със съпруга и децата си в Гоце Делчев и вече има много приятели тук. Заговори ли за този град, тя добавя, че е щастлива да живее в него.

Всяка свободна минута Ваня посвещава на своето хоби – рисуването. Темите подбира или сама, или изпълнява желанията на своите почитатели. Някои предпочитат пейзажи, други – портрети, трети искат да видят на платното старите си фамилни къщи. А тя приема всяка творба като предизвикателство и се залавя за нея с желание и прецизност.

 „Радвам се, когато имам обратна връзка и разбирам, че моите творби се ценят от хората. Наскоро семейство, закупило от мен портрет на Левски, ми съобщи, че синът го харесал и пожелал картина с образа на Ботев“, казва моята събеседничка.

Отскоро рисува и икони. Преди да пристъпи към изографисването, спазва пост и се моли на светеца, когото ще рисува – така, както е чела в стари книги. И нали портретите и са слабост, изображенията на светците също рисува с вдъхновение. Лично митрополит Серафим ги е одобрил и я е насърчил.

Ваня вече е нарисувала иконите и за двата реда на олтара в новоизградения параклис „Света Неделя“ в село Лещен. Както си е редът, вдясно от царските двери ще бъдат изображенията на Исус Христос и Йоан Кръстител, вляво – на Света Богородица и света Неделя. На горния ред - 12-те апостоли, а между тях – "Тайната вечеря".

Художничката е доволна от резултата, плод на денонощен труд от месец ноември досега.

„Аз не мога да оставя нещо недовършено. Не спирам, докато не приключа“, споделя тя.

От дума на дума става ясно, че обича да се вглежда в чертите на хората и да влиза в техните образи. Най-спокойно рисува по снимки. Последната и творба изобразява кулата в село Тешово.

Откъде води началото си този безспорен талант? От нейния чичо – самоук художник, край когото от малка е рисувала. Откакто се помни, все е с четките и боите, ей така, за удоволствие.

За първи път е изложила свои картини като студентка. Било е във Велинград, в обща изложба на местни художници, по покана на техния доайен Бранко Манушев.

Първата си самостоятелна изложба е направила в читалището на Гоце Делчев. Има желание и за следваща, но пандемията я възпира. Може би, ако ситуацията позволи, през лятото ще организира изложение на открито.

Впрочем, картини на Ваня Данова могат да се видят и в арт кафето, което тя заедно със съпруга си е открила в Ковачевица. Там е подредила и свои фигурки от бързосъхнещ гипс. Аранжирала е и други ръчно изработени предмети – сувенири, бродирани бижута … - дело на самобитни майстори от страната, с които семейството се е свързало. Отпивайки кафе, посетителите се наслаждават на тази красота и ако не устоят на изкушението, си купуват по нещо за спомен. Същата възможност те имат и по отношение на предлаганите тук книги, чиито автори са от Гоцеделчевския край.

Във времето преди пандемията Ваня и съпругът и  са организирали в Ковачевица и съботно – неделни занимания – рисуване на открито, бродиране…

Връзката на талантливата художничка с неповторимото родопско село Ковачевица е по линия на баща и, а майка и е от Якоруда. По стечение на обстоятелствата нейните родители са се  заселили  във Велинград, но пред столицата и пред градчето в Родопите, Ваня и съпругът и предпочитат това в полите на Пирин. Избор, от който са доволни не само те, но и ние, техните съграждани.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK