Млада фермерка от Белица, взела европари с фалшив документ, призна вина за по-лека присъда

Снимка: Infomreja.bg

Млада фермерка от Белица сключи споразумение с прокуратурата за по-лека присъда.

Р.А.Ш. се призна за виновна в това, че на 18 ноември 2013 г. като кандидат за подпомагане по мярка 112 "Създаване на стопанства на млади фермери" по Програмата за развитие на селските райони е представила презд ДФ "Земеделие" неверни сведения, за да получи средства в размер на 24 446 лв. за първо плащане от Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони: Европа инвестира в селските райони.

Тя представила документ за завършен курс на обучение от 150 часа на тема „Трайни насаждения“, проведен от Националната служба за съвети в земеделието, като към заявлението за подпомагане по мярка 112 е приложила удостоверение за завършен курс на обучение по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания". 

Престъплението е по чл.248а ал.2 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс, съобщиха от Окръжната прокуратура в Благоевград. 

За представяне на неверни данни с цел получаване на облекчени условия за кредитиране се предвижда наказание лишаване от свобода до една година и глоба от 1000 до 3000 лева. 

Фермерката от Белица призна вина и за това, че на същата дата - 18.11.2013 г., съзнателно се е възползвала от неистински официален документ, с който удостоверила завършен курс на обучение по мярка 111 - престъпление по чл. 316 вр. чл. 308 ал. 1 от НК.

За самото съставяне на документа от нея не може да се търси наказателна отговорност. Член 316 обаче предвижда наказание и за съзнателно възползване от неистински или преправен документ.

За фалшифициране на официален документ или преправяне на съдържанието му пък законодателят е предвидил лишаване от свобода до 3 години. 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK