Млад мъж спаси 2 деца от удавяне на вълнолома в „Аспарухово”

Снимка: Infomreja.bg

Едното от децата било оплело крака си в рибарска мрежа

Спасиха две деца от удавяне, след като едно от тях заплело краката си в рибарска мрежа на вълнолома в „Аспарухово”. Законни ли са били мрежите и кой е спасителят Цветалин Ганчев?

Това е една история за спасението от морето, вълните и….рибарските мрежи. В сряда Цветалин отишъл с приятели да поплуват, минути по-късно на вълнолома в Аспарухово пред очите му се разиграла страшна сцена.

„Имаше 2 деца на видима възраст 8-9 годишни, които скачаха от камъните и се забавляваха. Едно от децата беше повлечено от течението”, разказва Цветалин Ганчев.

Оплело краката си в рибарска мрежа.

„Краката на детето бяха заплетени, видяха се само ръчичките. Другото дете тръгна след него”, разказва Цветалин.

22-годишното момче не се и замисля, а скача във водата, за да помогне.

„Успях да го разплета, извадих детето, водата беше малко по-бурна. Върнах се за второто дете, което вече беше доста по-далеч. След като го извадих и него, бях доста уморен. Преди да ме извадят на камъните, съм бил в безсъзнание за няколко секунди, може би от стреса и от паниката, защото аз също бях доста стресиран, но като цяло в добро здравословно състояние”, разказва Цветалин.

Двете деца се отървават на косъм. Проверката на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури  на следващия ден не открива мрежата в морето.

„Вероятността да е отнесена от морето или да е извадена в късните часове е голяма. Всяка мрежа, която се намира на 200 метра от този тип съображение, е бракониерска, това се санкционира. Лошото в момента е, че не може да докажем на кого е мрежата, води се, че е неизвестен извършителят. Ние ще направим разследване, ако се докаже кой е човекът, ще си понесе последствията”, заяви доц. Д-р Галин Николов, директор ИАРА.

Флагът в този ден бил червен, къпането покрай съоръжението –  забранено, а мястото е неохраняемо.

„Както на вълноломите, така и буните е забранено къпането, защото е много опасно за възрастни и за малки деца. Единият вариант е да се подхлъзнат. Те са целите с водорасли, стават много хлъзгави, може да падне човек да се заклещи, дори да са близко във водата, има опасност вълната да ги удари в самите камъни, а после става трудно да излязат”, обяснява Дирон Рисовски.

Инцидентът има щастлив край. Цветалин разказва, че децата били добре, родителите им му благодарили за смелата постъпка, но отказват медийни изяви. Малките момчета се озовали на фаталното място сами, без родителите им, които по това време били на работа. /Нова тв/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK