Мюсюлманите празнуват Курбан Байрам

Снимка: Infomreja.bg

В първия празничен ден мъжете отиват на джамия за тържествена молитва

Курбан Байрам е време за благотворителност и берекет, милосърдие и опрощение, каза за БТА районният мюфтия на Разград Мехмед Аля. Празникът започва днес и се отбелязва четири дни. 

Денят, предизвестяващ настъпването на Байрама, се нарича "Арифе". Тогава жените месят мекици, домашни погачи, приготвят халва и ги раздават на съседите си, на близки и приятели за душите на починалите. 

В първия празничен ден, както повелява традицията, мъжете отиват на джамия за тържествена молитва - байрам намаз. Тя се предшества от обичайната сутрешна молитва - сабах намаз, а времето между двете се запълва с четене на специално подготвени за случая просветителски проповеди.

Районният мюфтия уточни, че във всички джамии в област Разград началото на празничната байрамска молитва е в 7.00 часа. След молитвата вярващите целуват ръцете на по-възрастните и искат прошка от тях. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Основна традиция на Курбан Байрам е пренасянето на животни в жертва за здраве, успех и благополучие. Курбан може да се заколи през първите три дни на празника. Животните, които могат да се принесат в жертва, са овце, кози, крави, телета, биволи, камили, стига те да са здрави и без недъзи. За да бъде жертвено животно, дребният добитък трябва да е навършил една година, едрият - две години, а камилата - пет години, подчерта районният мюфтия.

Той посочи, че смисълът на Курбан Байрам е да се раздава курбанско месо на нуждаещите се - сираците, самотните и болните, за да могат и тези хора да усетят празника. По думите му канонът повелява богатите да раздадат цялото месо. Тези с добри доходи раздават една трета от курбанското месо, с втората се гощават гости, близки и приятели, а третата остава за семейството. Хората с ограничени възможности и многолюдните семейства могат да оставят цялото месо за себе си. 

Мехмед Аля благодари на всичките 17 души от област Разград, отзовали се на тазгодишната благотворителна кампания и дарили по 270 лева за празника. Със събраната сума от инициативата "Да дарим курбана си" ще бъдат закупени животни за курбан.

Месото им ще бъде раздадено днес и утре на социалнослаби семейства, болни и нуждаещи се от всички общини в областта. Курбанско месо ще получат и 29 сираци от региона, подпомагани ежемесечно с парични средства от Районното мюфтийство./ novini.bg

 

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK