Митрополит Серафим за случая в Роженския манастир: Такива деяния са хула против Светия Дух и смъртен грях

Неврокопският митрополит Серафим остро осъжда посегателството в Роженския манастир, снимка: Infomreja.bg

Обръщение на Неврокопския митрополит Серафим към клира и народа в богохранимата Неврокопска епархия

Боголюбиви чеда на поверената ми от Господа Иисуса Христа Неврокопска епархия,

Братя и сестри православни християни,

През последните няколко дни широка гласност доби едно престъпно деяние, извършено спрямо древния Роженски манастир „Рождество Богородично” и спрямо едно от духовните лица, служещи в манастира. На 18.09.2018 г. в светата обител беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на Българската православна църква

С болка и тревога ще отбележа, че в нашата страна такова посегателство далеч не е първо и не е единствено. В България почти не остана храм, манастир или свято място, което да не е било обект на кощунствени действия от страна на отделни лица или организирани престъпни групи.

През последните години хиляди икони и църковно-богослужебни предмети, които за нас са светини с неоценима духовна и културна стойност, бяха ограбени и повечето от тях са безвъзвратно загубени.

Грозните празни места по иконостасите, които и до днес зеят в много църкви, свидетелстват за една страшната истина. Свидетелстват за духовния упадък и моралното състояние на някои членове на нашето общество. Разбиването и оскверняването на православните храмове нанасят непоправими материални и морални щети.

Дързостта и безсрамието на злодеите-кощуници достигна до там, че посегнаха на духовно лице и сериозно застрашиха неговия живот. На такова издевателство неотдавна бе подложен и, подвизаващият се в Кокалянския манастир, йеромонах.

Посегателството над лице с духовен сан и над църковно имущество не е обикновено престъпление. То е тежка противообществена проява с много по-дълбоко измерение, която, по думите на премъдрия Соломон води до проклятие: „Проклятие Господне е върху дома на нечестивия” (Притч. 3:33), казва той и още : „беззаконните ще бъдат изтребени от земята и вероломните – изкоренени от нея” (Притч. 2:22). То е ясен признак за дълбоко вкоренено духовно заболяване, което убива човека и го прави жив мъртвец.

Воден от пастирския ми дълг като архиерей на Българската православна църква и архипастир на Неврокопска епархия, с болка и дълбока загриженост споделям с вас тези печални факти от нашата действителност.

Призовавам всички православни християни в пределите на богохранимата Неврокопска епархия, всички свещенослужители, църковнослужители, сътрудници и доброжелатели на църквите и манастирите в епархията ни и на св. ни митрополия, на първо място усърдно да се молим Господ да не престава да проявява Своята милост към всички нас и да ни закриля със Своята всемогъща десница.

Нека да не сме безразлични, но да бъдем отговорни и бдителни и да съхраняваме светините на Църквата ни, които са общо наше достояние и богатство. Всички ние заедно изграждаме тялото на Църквата – нека да бъдем непримирими с греха, с отстъплението от непреходните евангелски ценности, с престъпленията в нашето общество, особено с онези, които са против човека, защото всяка една човешка душа струва много повече отколкото целия свят с всичките му богатства и съкровища.

Призовавам и всички, които заемат отговорни постове в държавните и местните институции, да не омаловажават и да не пренебрегват проблемите, които Църквата поставя за разглеждане или когато търси помощ и съдействие. Да не забравяме, че в православната християнска вяра са устоите на нашата държавност.

Категорично осъждаме извършеното в Роженската света обител злодеяние и напомняме на онези, които, заслепени от страстта на сребролюбието и материалните богатства, се изкушават и безразсъдно посягат на светините, че такива деяния не са нищо друго, освен хула против Светия Дух и смъртен грях. За тях се отнасят думите на Псалмопевца св. цар Давид „Ето, нечестивият зачена неправда, носи злоба и роди си лъжа. Ров изрови, изкопа го дълбоко и падна в ямата, която приготви; злобата му ще се обърне върху неговата глава, и злодейството му ще падне върху темето му” (Пс. 7:15-17). За тях ще кажем и ние по примера на св. архидякон Стефан: „Господи, прости им, не знаят какво вършат”.

Вратите на покаянието са отворени за всички. Чрез покаянието, което е истинска дълбока промяна на мисленето, отвръщане от греха и насочване на живота по Божиите заповеди, са се преобразявали жестоки престъпници, издигали са се от дълбините на грехопадението безнадеждни грешници и са се удостоили с вечен живот в Божието царство. Покаянието, като път на лично изправление, е средството за преодоляване на безразличието, безотговорността, престъпното нехайство към проблемите ни и за оздравяване на обществото ни.

От свое име и от името на Неврокопския епархийски съвет изразявам искрена благодарност към всички служители на полицията и следствието в гр. Сандански, както и на всички техни колеги от Благоевградска област, участвали в акцията по разкриване и залавяне на извършителите на престъплението в Роженския манастир, както и на всички компетентни органи, които продължават своята работа по случая, за проявения професионализъм, бързина и себеотречение при изпълнение на служебните им задължения. Благодаря на всички служители на св. Неврокопска митрополия и на всички искрени приятели на Роженския манастир за проявената съпричастност и отзивчивост в момент на тежко изпитание за св. обител и за братята монаси. Благодаря на всички, които молитвено ни подкрепиха.

Най-вече благодаря на Пречистата наша Владичица, Пресвета Богородица за нейната помощ и майчина закрила. През вековете Нейната грижа за Роженския манастир многократно се е проявявала, прояви се и сега. Това ни уверява, че Божията Майка бди над своята обител и пази онези, които я почитат и усърдно й служат.

Отправям всесърдечна и искрена молитва към всемилостивия наш Господ и Бог да дарува на всички ни покаяние и прошка на греховете, да ни изпълва с вяра, ревност и усърдие в изпълнението на Божиите заповеди, да ни запазва в мир и добро здраве, а Пресвета Богородица винаги да ни закриля и пази под своя свят Покров.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2cn

FACEBOOK