Митрополит Николай донесе Благодатния огън

снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пловдивският митрополит Николай донесе за България Благодатния огън, който всяка година на Великден слиза на Божи гроб в Йерусалим.

Правителственият самолет, с който пътуваше делегацията, кацна първо в Пловдив, а след това се отправи за София. Огънят бе посрещнат от областния управител Здравко Димитров, кметът на града Иван Тотев, депутати, кметове на общини, стотици свещеници и граждани.

Всички запалиха свещ от огъня. Всички манастири от региона и епархиите от Централна и Югоизточна България имаха представители, които тръгнаха веднага за църквите си.

Голяма благодат е да взема и занеса пламтящия огън до светата обител, коментира игуменът на манастира на Кръстова гора арх. Висарион, цитиран от БТА.

Благодатният огън бе посрещнат в Пловдив с тържествени песнопения.

Благодатният огън, който се смята за едно от чудесата на православното християнство, слезе в храма на Гроба Господен в Йерусалим този следобед. Огънят се запали по чудотворен начин в параклиса вътре в храма. Благодатният огън се появи в отговор на молитвите на йерусалимския патриарх Теофил и хилядите поклонници.

До ден-днешен слизането на Благодатния огън не е обяснено от научна гледна точка и неговата поява се възприема като чудо.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK