Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Снимка: Infomreja.bg, архив

Разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС

Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община и Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ инициират кампания по повод Международния ден без тютюнев дим – 21 ноември 2019 г. под мотото: „Спри сега за здраво бъдеще на децата си“.

Здравното ведомство, партньори и популярни лица призовават на този ден всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството и близките си. Тази година Кампанията е подкрепена от лекаря и актьор Наум Шопов и от певеца Константин Белчев, които ще отправят послания в социалните мрежи.

В рамките на инициативата, в цялата страна са организирани прояви срещу тютюневата зависимост, както и дейности, насочени към мотивация на активните пушачи за отказване на цигарите.

Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“, 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пуши ежедневно.

Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета – 30% са редовни пушачи – най-високото равнище в ЕС.

Съгласно оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия, съставлява между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт на различните страни.

Спирането на тютюневите изделия, съдържащи и несъдържащи тютюн, има непосредствени и големи ползи за здравето при мъже и жени на всички възрасти - тези ползи се проявяват, както при лица със свързани с пушенето заболявания, така и при лица без такива заболявания.

В столицата на  21 ноември 2019 г. от 10.00-12.00 ч. в двора на Втора Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) - София ЕАД, гр. София,  Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“, съвместно с Коалиция за живот без тютюнев дим провеждат безплатно изследване на съдържанието на едно от токсичните вещества, които се инхалират при пушенето в издишания въздух на пушачи (въглероден оксид). Също така се провеждат и  консултации за отказване от цигарите.

В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене се провеждат в рамките на целия месец Ноември, като регионалните здравни инспекции  организират следните дейности:

- Популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето - консултиране за повишаване на мотивацията за спиране и отказване от тютюнопушенето;

- Спирометрично измерване на активните и пасивни пушачи с апарат, чрез издишан въздух за остатъчни количества въглероден оксид в белия дроб и процента на карбоксихемоглобин в кръвта;

- Определяне на степен на никотинова зависимост с тест на Фагерстрьом;

- Превантивни дейности за ограничаване на тютюнопушенето: фотоконкурси, изложби за колажи, апликации и картини, презентации, интерактивни обучения, срещи и дискусии, демонстрации за вредите от тютюнопушенето с помощта на интерактивен обучителен макет, разпространение на информационни материали, насочени към широката общественост и др.

В две области на страната дейностите ще продължат и след месец ноември. Организирани са безплатни профилактични прегледи за пушачи в Благоевград (29.11.2019 г. и 13.12.2019 г.) и Враца (18.12.2019 г.), инициирани от Министерство на здравеопазването, Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ и Столична община.

Гражданите могат да се запишат и да получат информация на тел. 070010126  всеки работен ден между 10.00 и 16.00 часа, както и чрез сайта на Института за здравно образование www.healthedu.eu

Министерството на здравеопазването припомня, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето във всяко от 28-те РЗИ пушачите имат възможност да получат консултация относно отказването от вредния навик.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK