Митничари под прикритие проверяват колегите си за корупция

Снимка: Infomreja.bg

Днес стартира "Остани чист, кажи НЕ на корупцията"

Днес стартира петата поред инициатива по международния проект "Остани чист, кажи НЕ на корупцията", в който участва Дирекция „Вътрешна сигурност“ към Министерството на вътрешните работи.

На ГКПП Гюешево служители на дирекцията, съвместно с партньорите си от сектор „Вътрешен контрол и професионални стандарти“ при Министерството на вътрешните работи на Република Северна Македония, проведоха анкетиране на преминаващите през пункта.

Целта е да се повиши информираността и доверието на гражданите в дейността на полицията и държавната администрация.

Старт на инициативата дадоха директорът на дирекция „Вътрешна сигурност“ към МВР - старши комисар Румен Ганев и северно-македонският му колега Деян Андонов. Към проекта работят и доброволци от 4 университета  - Академията на МВР, Югозападния университет – Благоевград, Русенския университет „А. Кънчев“ и от Държавния университет – Скопие.

Според Ганев регионалната мрежа на вътрешните служби, в която участват петте балкански страни - България, Гърция, Румъния, Северна Македония и Сърбия, е уникална, защото друга такава в Европа няма.

А Андонов допълни, че акцията няма да се ограничи само с този граничен пункт като проверки ще се правят и от служители под прикритие като преминаващи през граничните пунктове.

„Целта на тези скрити и документирани проверки е да поощряваме съвестните служители. Те иска да бъдат стимулирани и морално, като например конкурса „Служител на месеца“, поощряване добрите дела извън работата на служителите ни, стига лоши, че сме наказали някой, нека има и добри новини“, добави директорът на Дирекция „Вътрешна сигурност“.

Проектът стартира през месец юни и е подкрепен и от синдикатите в МВР.

Старши комисар Румен Ганев сподели, че от анализа на събраните данни е направен изводът, че за пресичането на корупционни прояви  добър ефект ще има, ако се изработи мобилно приложение, чрез което може да се сигнализира бързо при евентуални прояви на корупция. Приложението ще бъде изработено в партньорство с Русенския университет и в най-скоро време ще бъде факт.

Ганев подчерта, че превантивната програма ще бъде насочена и към младите хора, а Кюстендил ще бъде домакин на обучението им. Тук ще дойдат и младежи от Северна Македония, които ще запознаят гражданите на Кюстендил с това какви права имат в Северна Македония, както и обратно. С тези мерки за превенция ще се  минимизират  проявите на корупция.

Румен Ганев и Деян Андонов се срещнаха и с ръководството на Община Кюстендил, след срещата ст. комисар Ганев  благодари на Община Кюстендил за партньорството и изрази убеденост, че Кюстендил има визия за превенция и съпричастност към добрите практики.

 

Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg
Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK