Над 1 тон канабис е задържан на ГКПП „Калотина“

Снимка: Прокуратура

Окръжна прокуратура – София, ще внесе  искане в съда за налагане на мярка за неотклонение „задържане по стража“ на собственик на камион, който беше задържан с над 1 тон канабис на стойност над 6 милиона лева - това обявиха днес на брифинг на митническия пункт Наталия Николова - административен ръководител на ОП-София и Георги Костов - директор на агенция „Митници“.

Наркотичното вещество е открито в камион, пътуващ от Сърбия за Турция. По едно и също време от Сърбия са влезли два идентични камиона, чийто регистрационни номера се различават само в последната буква. Единият е бил празен, а другият е превозвал балатум, натоварен в Сърбия и по документи предназначен за получател в Турция. Сработва митнически рисков профил и за рентгенов контрол е отклонен камионът, превозващ стока. По пътя между зоната за първоначален контрол и зоната за рентгенова проверка двата камиона разменят регистрационните си табели и при рентгена се явява празния камион с документите на този, превозващ стоката.

Благодарение на бързата реакция и съобразителността на митническите служители незабавно е идентифициран и другият камион, който е задържан в рамките на граничната зона и е върнат за щателна проверка, при която е открито наркотичното вещество, пакетирано в сакове и чували. Митническите служители се селектирали камиона със стоката, тъй като маршрутът му е необичаен, посочи пред журналистите директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов и подчерта, че митническите служители са реагирали много бързо.

Задържан за 24 часа е собственикът на транспортната фирма – сръбски гражданин, който е шофирал празния камион. Когато видял, че се приближават служебни автомобили на митницата шофьорът на камиона с наркотика, също сръбски гражданин, е избягал, но той е идентифициран и е обявен за общодържавно издирване.

Процесуално-следствените действия продължават. Окръжна прокуратура-София ви уведомява, че ще предостави повече информация по случая след резултатите от назначените експертизи.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK