Костадин Ангелов: Ваксинационният план няма да бъде нарушен

Снимка: БГНЕС

8 са пробите с новия щам

Ваксинационният план у нас беше тема на посещение на здравния министър Костадин Ангелов във Варна. Там той разговаря с представители на регионалните здравни, образователни и социални власти в североизточните области.

Няма да бъде нарушен ваксинационният план заради намалените доставки на "АстраЗенека", заяви на брифинг здравният министър. Той потвърди, че са 8 пробите с новия щам, но ваксините, които сега се поставят, са съобразени с него.

По отношение на единния сертификат за ЕС за ваксинираните Ангелов посочи, че засега не се предвижда такъв да бъде издаван и за хората с антитела, тъй като няма единно мнение по въпроса.

Фармацевтичната компания "АстраЗенека" е информирала Европейския съюз, че ще съкрати доставките на ваксината си срещу Covid-19 за блока с 60 процента - на 31 милиона дози през първото тримесечие на годината.

От Европейската комисия изразиха "дълбоко недоволство" от намаляването на доставките. Миналата седмица бяха намалени доставките за януари и на първата одобрена в Евросъюза ваксина, тази на компаниите "Пфайзер" и "Байонтек".

България е поръчала 4,5 милиона дози от препарата, а първата доставка трябваше да е половин милион дози. Очаква се ЕС да одобри ваксината за използване на 29 януари.

На брифинга Ангелов съобщи още , че 30% и повече са вече учителите и непедагогическият персонал, както и ползвателите на социални услуги в домовете за стари хора, които искат да се ваксинират. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK