Мирела Демирева донесе сребро на България в Рио

Снимка: Guliver/Getty Images

България вече има втори медал от Олимпийските игри в Рио де Жанейро. Спечели го Мирела Демирева в скока на височина, съобщава Sportal.bg. 26-годишната българка изравни личния си рекорд в дисциплината и с 1.97 метра си осигури среброто в дсициплината.

Олимпийска шампионка със същия резултат, но с безгрешна серия, стана 37-годишната испанка Рут Бейтия. Бронзът също с 1.97 м, но скочени от третия път, грабна хърватката Бланка Влашич. 

Мирела, която в момента се подготвя под ръководството на холандския специалист Рини ван Лееуин, може само да съжалява, че изпусна олимпийската титла заради една грешка на началната височина от 1.88 м, защото след това беше безгрешна до 1.97 м, а в първия си опит на 2.00 м беше близо и до успех. 

Това е най-големият успех в кариерата на Демирева до момента. През юли тя спечели сребърен медал и на Европейското първенство в Амстердам. Преди тази година тя имаше два финала на шампионати под Стария континент - осма в Хелзинки на открито през 2012 г. и седма в Париж през 2013 г. Преди осем години пък тя беше сребърна медалистка на Световното първенство за девойки. 

Медалът на Демирева е и първият олимпийски в атлетиката от 16 години насам. За последно на почетната стълбичка на олимпийски форум стъпи Тереза Маринова, която през 2000 г. в Сидни спечели титлата в тройния скок.

Отличието на 26-годишната софиянка е и първото за българка от олимпийски форум в скока на височина от Атлента 1996, когато Стефка Костадинова спечели титлата.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2za

FACEBOOK