Миньори от „Бобов дол“ на бунт под земята

Снимка: Нова ТВ

Почти цяло денонощие служителите на рудник „Бабино“ в мини „Бобов дол“ са под земята в знак на протест, а причината е забавянето на заплатите им, според тях – за пореден път, информира NOVA

Миньорите са категорични, че сега положението им е още по-тежко, защото възнагражденията им са орязани. Те се притесняват и от това, че ще останат без работа, тъй като в началото на месеца рудник „Бабино“ реално е бил закрит. 

Първата смяна влезе в рудника във вторник в 8 ч. по график и след това отказа да излезе. Техни колеги им занесли храна вечерта, но няколко души е трябвало да бъдат изведени преждевременно, тъй като здравословното им състояние се е влошило. 

В рудник „Бабино“ работят 670 миньори, които не са получавали полагащите им се ваучери за предпазна храна от месец март. В понеделник им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс, съобщава DarikNews. 

От „Въгледобив Бобов дол“ обявиха вчера: „Миньорите получават това, което са заработили. Спазваме всички процедури по закриването на рудник „Бабино“. Самите миньори обаче не са съгласни с това.

„В окаяно положение сме. Първа смяна, 450- 500 души са под земята, няма да излязат, докато не дойде висшестоящ от предприятието. Майстор-миньор взима 500 лв., при минимум 900 лв., по принцип. Стават аномалии, пишат в бележките пари, които не получаваме, може би е за пред контролните органи. Къде е държавата всъщност. Бежанците – аборигените са по-добре платени от нас“, заявил един от протестиращите миньори от рудник „Бабино“ пред Дарик.

Йорданка Германова, председател на КТ „Подкрепа“ в Дупница, пък съобщи, че под земята в рудник „Бабино“ остават 130 човека. Причината работниците да не излязат е, че не вярват на обещания нито устни, нито писмени. Те искат парите им да бъдат изплатени реално и няма да излязат докато не ги получат. 

„Даваме им храна. Всеки от нас събира пари, купуваме им храна и им я изпращаме. Вътре спят върху камъните, няма осветление, а батериите на фенерите им са свършили. Миньорите имат здрава психика и издържат, въпреки тежките условия долу. Искаме исканията ни да се изпълнят – изплащане на целия размер на заплатите и на ваучерите за храна, и управляващите да ни кажат има ли надежда за този рудник и каква ще е нашата съдба оттук нататък. Долу има телефони и оттам се информираме какво се случва с колегите ни под земята“, заяви един от миньорите. 

Миньорите на повърхността подкрепят колегите си, но също са без пари и не могли да помогнат на колегите си с храна. Местен бизнесмен обаче се смилил над тях и купил банички за проестиращите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода i2d

FACEBOOK