Съветниците в Гърмен приеха Наредба за създаване на общинско дружество

Снимка: Infomreja.bg

Кметът Феим Иса: Време е да спрем течовете в общината

На вчерашното си заседание общинските съветници в Гърмен приеха Наредба за условията и реда за упражняване на правата на общината върху общинската част от капитала на търговските дружества.

Предложението, внесено от кмета на общината Феим Иса, предизвика острата реакция на двама от съветниците – Ахмед Башев и Минка Капитанова. Според тях решението е твърде прибързано.

„Такава наредба историята на Гърмен не познава. Тя изобщо не кореспондира с условията тук. Не зная каква е идеята, кой написа Наредбата и защо се създава тя“ – заяви Ахмед Башев.

В отговора си Феим Иса посочи, че в други общини отдавна има такива дружества и там няма загуби, каквито се генерират в Гърмен, дори напротив – те носят печалба на общините. Кметът добави, че от извозването на битовите отпадъци общината губи стотици хиляди левове. Големи са загубите и от неработещата пералня, където са назначени на работа 20 души. Подобно е положението и с хотела, в който „хората получаваха заплати на гърба на данъкоплатците“.

„Време е да спрем течовете в общината, за да посрещнем други нужди. Идеята е да създадем дружество, което да се грижи за тези неща. Сега се опитваме да изградим нормативна база, а Наредбата търпи промени. Решенията ще бъдат ваши, а не еднолични, на когото и да било.“

Ахмед Башев изрази мнение, че изказването на общинския кмет внася известна яснота относно това, какво ще се прави в общината. Той подчерта, че системата за почистване, която съществува от преди 20 години, е твърде остаряла  и трябва да се промени, защото „туристическата община Гърмен е затънала в отпадъци“.

Отношение по изказването на вносителя на предложението взе и Минка Капитанова, която се обяви за общинско предприятие. В изказването си тя заяви: „Банята не е на загуба, пералнята е необходима и за хотелиерите, и за населението, електрическата инсталация е с по-ниски възможности, но са направени постъпления към ЧЕЗ, а мирата генерират изключително голям приход“.

Кметът Иса посочи, че приходът от пералнята е само 30 лева за един месец.

Наредбата беше гласувана раздел по раздел и като цяло.

 

Снимка: Infomreja.bg

КОМЕНТАРИ

Коментарите са забранени за тази статия.

FACEBOOK