Работодателите се срещнаха с Борисов, разбраха се за дълбоки реформи в енергетиката

Снимка: Министерски съвет

Работодателите се отказват от искането за оставка на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Това стана ясно след среща на национално представителните работодателски организации с премиера Бойко Борисов.

Председателят на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, че срещата при премиера е ползотворна, като на нея е постигнато съгласие за дълбоки реформи. Ще има законодателни промени в началото на март месец.

Ще се увеличи приходността. Дружествата ще предлагат профилирана енергия на пазара - 12 часа нощна и 12 часа дневна енергия. Правителството ще забърза разговорите за прекратяване на договорите с американските централи.

Разпределителните дружества - да купуват толкова колкото им е необходимо. Промените почти напълно ще либерализират свободния пазар, като целта е да има множество продавачи на енергия , а цената да бъде пазарна, заяви Добрев. Ние сме изключително доволни от проведената среща и постигнатите резултати, каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев.

Получихме една сериозна подкрепа от премиера и министрите да направим пазара на електроенергия възможно най-прозрачен. С този закон, който ще се направи, със съществени промени можем да имаме и краткосрочен и дългосрочен резултат. Един добър диалог се получи и имаме съгласието за всички мерки, които предлагаме.

Целта е да има колкото се може повече производители на електроенергия на пазара, тъй като в момента има само двама – "Марица Изток 2" и АЕЦ "Козлодуй". Това не е достатъчно, за да няма изкривяване на пазара - трябва да има една борса с повече фирми, за да се говори за свободен пазар и конкуренция, заяви Домусчиев.

Той уточни, че през следващите две седмици ръководствата на работодателските организации ще обсъждат резултатите от срещата и всяка от тях ще реши дали трябва да има протест на 28 февруари. Да се надяваме, че протести няма да има и ще има добри резултати от тази среща, каза още Кирил Домусчиев.


 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода aa6

FACEBOOK