Властта взе остро завоя: Подновяват строителството на АЕЦ Белене през 2019 г.

Снимка: offnews

От ден на ден проектът за АЕЦ „Белене“ става все по-хубав, а рестартът на дострояването му – все по-реалистичен. Това се разбра и от днешното участие на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в сутрешния блок на бТВ. „При инвестирани до момента над 3 милиарда лева в проекта АЕЦ „Белене” и оборудването, което стои на площадката, не знам кой би поел отговорност нищо да не се предприеме“, каза тя пред водещия Антон Хекимян.

Петкова коментира доклада на БАН за жизнеспособността на проекта „Белене”. Според учените Втората атомна би била изгодна, ако цената ѝ е под 10,5 млрд. евро, ако има държавно участие в партньорство с външен инвеститор и ако поне 70 процента от необходимите средства бъдат осигурени чрез дългосрочен кредит с лихва под 4,5%. „Това, което БАН прави като извод в доклада, е, че най-лошият сценарий е, ако нищо не се предприема”, каза Петкова.

Тя посочи и че според анализа на учените продажбата на оборудването трябва да бъде последната опция, която трябва да бъде разгледана. „Предишното старо оборудване за проекта АЕЦ „Белене” беше върнато обратно на руската страна и беше продадено за жълти стотинки“, припомни Петкова.

Според министъра няма да се наложи допълнителна инвестиция от страна на държавата в Белене. „Ние разполагаме с най-ценното за този проект – с площадка, която е лицензирана, с оборудване, което сме платили, и с нотификация на проекта”, подчерта Петкова.

Според нея БАН определено казва, че има варианти, в които проектът е финансово жизнеспособен. „Ако започнем да изграждането на АЕЦ „Белене” през 2019 г., тя ще бъде готова през 2028 – 2029 г.“, каза още енергийния министър.

Според нея не се изключва нито един вариант, а без „Росатом” този проект няма как да бъде реализиран. „Все пак „Росатом” е конструктор на проекта, те са производители на това оборудване и без „Росатом” много трудно бихме направим каквото и да било“, каза Петкова.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 8as

FACEBOOK