Министър Терзиева откри модернизираната болница в Разлог

снимки: infomreja.bg и Община Разлог

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева откри официално реновираните отделения по хемодиализа и долекуване и продължително лечение в Многопрофилна болница за активно лечение – Разлог, както и нови туристически атракциони в село Баня. Двата проекта се финансират по Оперативна програма „Регионално развитие“.

„Благодарение на европейската солидарност и успешно реализирания проект по Оперативна програма „Регионално развитие“, над 55 000 души от Разлог, Якоруда, Банско и съседните населени места от днес имат модерно и по-качествено здравеопазване“, посочи министър Терзиева в Разлог.

Тя изтъкна, че вложените близо 4.6 млн. лв. ще допринесат за подобряването на жизнената и работна среда в региона. „Няма как да развиваме малките населени места, да привличаме инвестиции и да задържаме младите хора, ако няма качествени здравни услуги“, каза още министър Терзиева.

Безвъзмездната финансова помощ от Оперативна програма „Регионално развитие“ за проекта на МБАЛ-Разлог е 4.4 млн. лв. Закупена е нова апаратура за над 3 млн. лв., с което е заменена остарялата и нискоефективна техника в болничните отделения. Разкрито е и ново отделение за продължително лечение и долекуване.

В област Благоевград, освен болницата в Разлог, с финансиране от програма „Регионално развитие“ се модернизират и многопрофилната болница в областния център и специализираната болница за онкологични заболявания „Свети Мина“.

По програмата е предоставено финансиране на общо 49 държавни и общински лечебни заведения на обща стойност 281 млн.лв.

На официалната церемония по откриване на реновираните болнични отделения присъстваха още кметът на Разлог Красимир Герчев, народният представител Любен Татарски, областният управител на Благоевград Муса Палев и заместникът му Костадин Дурчов, председателят на Общинския съвет в Разлог д-р Мария Копанарова, лекари и медицински персонал, фирми изпълнители на договори по проекта и жители на региона.

Управителят на болницата д-р Божидар Велев сподели, че от построяването на болницата през 1967 година сега е извършена най-голямата инвестиция, с която се модернизира лечебното заведение.

„Надявам се новата апаратура и ремонтираните отделения да допринесат за повишаване стандарта на работа на лекарите, които вече ще имат една добра среда, за да реализират своите професионални качества”, коментира Красимир Герчев. Градоначалникът допълни, че това е финалът на един проект, който обхваща усилията на много хора от Министерството на регионалното развитие, специалисти от здравното министерство, от болницата в Разлог и екипа на общинска администрация.

Той отбеляза, че без средства от Европейския съюз много от местните проблемите не могат да бъдат решени. „Тези средства се превръщат в допълнение на общинските политики, защото с нашите бюджети тежките проблеми няма как да бъдат решени", допълни кметът.

Герчев и д-р Велев показаха на министър Терзиева и на останалите официални гости част от отделенията, които са преобразени в резултат от изпълнението по проекта. Те разгледаха отделението за долекуване, клинична лаборатория, отделението по образна диагностика и отделението по хемодиализа.

В отделението по хемодиализа благодарение на реализирането на проекта работят нови 7 апарата за хемодиализа, апарат за обратна осмоза на водата, дефибрилатор, ЕКГ – апарат и 3 броя нови пациентни монитори. В рентгеново отделение работят високотехнологичен клас медицинско оборуване -  компютър томограф - спирален 16 слайсов, комбиниран дигитален рентгенов апарат,  ехограф с трансдюсери за коремни органи повърхностни структори и доплер, возим рентгенов апарат „КУГЕЛ”.

По проекта за подобряване на достъпа на хора с увреждания към основната сграда на болницата са подменени асансьорите (пътнически и санитарен) и е изградена рампа към хемодиализа,   с което се предоставя равен достъп на всички до медицински грижи.

По проекта е закупена апаратура и за Акушеро-гинекологично отделение, Детско отделение, Инфекциозно отделение, Хирургично отделение, отделение за Интензивно лечение, Операционен блок, Неврологично отделение и Микробиологична лаборатория. Ремонтните дейности и оборудване обхванаха Клинична лаборатория, Вътрешно отделение, Отделение за долекуване и продължително лечение, стерилизационна.

 

 

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ВЪВ "ФОТО МРЕЖА"

 

 

снимки: infomreja.bg и Община Разлог
снимки: infomreja.bg и Община Разлог
снимки: infomreja.bg и Община Разлог
снимки: infomreja.bg и Община Разлог

КОМЕНТАРИ

!!!16:20 - 31.10.2013
Браво на Разлог, нещата там се случват!
Код за сигурност, въведете кода 9kd

FACEBOOK