Министър Танева: За първи път тази година гроздопроизводителите получиха директна подкрепа

Снимки: МЗХГ

Останалите производители, около 3 200 земеделски стопани, ще получат плащане по схемата след извършване на проверките

За първи път тази година гроздопроизводителите получиха директна подкрепа. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева при посещение на лозови масиви в Чирпан, област Стара Загора, във връзка със стартиралата кампания по гроздобер. Тя припомни, че стопаните бяха включени по схемата „de minimis”, по която бяха подпомогнати  гроздопроизводители, отглеждащи лозя. „По тази мярка ДФЗ изплати средствата на всички, които са минали административните проверки. Останалите производители, около 3 200 земеделски стопани, ще получат плащане по схемата след извършване на проверките. Предвижда се това да стане в средата на следващата седмица.”, уточни министър Танева. 

Тя допълни, че освен това производителите на грозде са допустими и по извънредната мярка COVID-19, в обхвата на ПРСР. “Там приемът приключва на 21 септември. Надявам се с тази подкрепа държавата да е компенсирала в голяма степен увеличените разходи покрай изпълнението на мерките във връзка с пандемията, както и намалените добиви, там където има такива заради сушата“, изтъкна земеделският министър. 

Десислава Танева припомни, че бенефициентите, които имат одобрени проекти по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019 – 2023 г., в периода от 4 май до 15 октомври 2020 г., ще получат увеличен интензитет с 10 % на субсидията. „Това доплащане ще обхване общо 166 проекта по Програмата и ще бъде в размер на близо 2.5 млн. лв. При мярката, която е за директна подкрепа, „Събиране на реколтата на зелено“, ставката ще се увеличи с около 50 лв.“, каза още тя.  

По думите й, тазгодишната реколта от грозде, както и от повечето земеделски продукти, се очаква да бъде по-малко като количество. „Все още не можем да дадем статистически данни, макар и оперативни, защото сме в първата половина на грозодобера. Но качеството на гроздето е много добро. Това са отзивите на земеделски производители от различни краища на България, които вече влязоха в гроздобера. В момента се движим на средните нива от добивите миналата година. Единствено в Южна България заради засушаването те са по-ниски. Но средно сме на нивата до минус 5 % към момента“, уточни министър Танева. 

Тя коментира, че експортните пазари винаги са представлявали най-голям интерес за българските винопроизводители. Все още остават неусвоени възможностите, които предоставя Лозаро-винарската програма за промоция в трети страни. Земеделският министър подчерта, че тази година има кандидати, но въпреки това ще останат неусвоени средства от бюджета по програмата. „Интензитетът се увеличи, по мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ ще стигнем близо 90 % усвояемост, ако заявените разходи бъдат субсидирани. Обединението, намирането на партньори и възможностите, които предлага Програмата за рекламиране на производството, което имаме, ще даде възможности за по-голям износ“, добави министър Десислава Танева.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK