Министър Танева: През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лева

Снимки: МЗХГ

Винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“

През изминалата година лозаро-винарският сектор беше подпомогнат с над 60 млн. лева. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на ритуалното зарязване на лозя в село Огняново, област Пазарджик, по случай празника Трифон Зарезан. По думите й, страната ни е използвала всички възможни финансови инструменти, които Европейският съюз предостави на страните членки, за подкрепа на лозаро-винарския сектор в тази трудна и особена 2020 г. Земеделският министър подчерта, че увеличаването на максималния размер на помощта по мерките от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор (НППЛВС)  ще се запази и през 2021 година.

 „Всичко, което можехме да направим - го правехме, включително увеличихме интензитетите в подкрепа на субсидиите по различни приеми по НППЛВС, когато получихме възможност за това от ЕК. Това ставаше при непрекъсната комуникация с бранша", категорична бе министър Танева.

Тя обяви, че от 15-и февруари 2021 г. за първи път в България, ще стартира прием по мярката „Информиране в държавите членки“ от НППЛВС. Десислава Танева припомни, че винопроизводителите все още могат да подават своите проектни предложения и по мярката „Инвестиции в предприятия“.

На събитието присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева, изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното инж. Красимир Коев, изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Васил Грудев и председателят на УС на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK