EMA започва преглед в реално време на Covid хапчето на Merck

Снимка: БНР

Експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с коронавируса

Американският производител на лекарства Merck & Co Inc заяви в понеделник, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е започнал преглед в реално време на експерименталното антивирусно лекарство срещу Covid-19 за възрастни на компанията, предаде Ройтерс.

Съгласно процедурата, известна още като "непрекъснат преглед", Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оцени данните веднага щом станат достъпни, вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу Covid-19, експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с коронавируса, след като проучванията показаха, че това лекарство може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко Covid заболяване.

Merck, която разработва молнупиравир с партньора си Ridgeback Biotherapeutics, подаде на 11 октомври  заявление за разрешение за спешна употреба на лекарството в САЩ. Групата от външни съветници на американския здравен регулатор трябва да проведе среща в края на ноември, на която да се обсъди дали да разреши експерименталното антивирусно хапче.

Ако бъде одобрен от регулаторните органи, молнупиравир ще се превърне в първото лекарство за Covid-19, прилагано през устата, а също и първото лечение на пациенти с леки заболявания, докато съществуващите лекарства се използват предимно за лечение на критично болни.

Производителят на лекарства има договор с правителството на САЩ за доставка на 1,7 милиона курса от това лекарство на цена от 700 долара за курс. Наскоро Merck също подписа договори за доставки с редица други страни, включително Великобритания, Малайзия и Сингапур.

Представител на ЕС каза пред агенция Ройтерс по-рано през месеца, че единният блок също обмисля подписването на споразумение за доставка на антивирусното хапче на Merck, но ще го направи едва след като компанията започне процеса на искане на одобрение за лекарството. /БНР/

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода a2g

FACEBOOK