Министър Стоев прие посланика на Дания Йес Брогорд Нилсен

Снимка: МВнР

„Има огромен неизползван потенциал в двустранните ни отношения“

Министърът на външните работи Светлан Стоев прие посланика на Кралство Дания Йес Брогорд Нилсен. По време на срещата беше обсъдено сътрудничеството между двете страни както в двустранен план, така и в рамките на Европейския съюз.

Министър Стоев подчерта важната роля на Кралство Дания за България като единствената страна в Северния съвет, която е член на ЕС и НАТО.

„Има огромен неизползван потенциал в двустранните ни отношения. По линия на енергийния преход България вижда партньор в лицето на Дания, която е водеща страна в ЕС в развитието на зелените технологии“, заяви външният ни министър.

В хода на разговора бяха обсъдени съвместни инициативи във връзка с 90-та годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и Дания, която честваме през 2021 г. Изразена бе увереност, че визитата на датския престолонаследник принц Фредерик и неговата съпруга по повод двустранния юбилей, която бе отложена заради пандемията,  ще бъде реализирана възможно най-скоро, когато условията позволяват това.

Министър Стоев подчерта активния политически диалог между двете страни и задълбочаването на икономическите връзки. Отбелязано бе и назначаването на търговски представител в посолството ни в Дания, което ще допринесе за разкриване на нови възможности в икономическия обмен.

Сред темите на разговор бяха и въпроси от европейския дневен ред, включително мерките за преодоляване на икономическите последствия от пандемията и европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

В края на срещата Светлан Стоев, който преди да бъде назначен на сегашния пост бе посланик на страната ни в Копенхаген, пожела успешен мандат на посланик Нилсен.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xd

FACEBOOK