Срещата на върха на НАТО приключи, Радев и Тръмп разговаряха

Снимка: Президентство

Срещата на върха на НАТО приключи с ясна воля, потвърждаваща единството на съюза, и повишаване на отбранителната способности на всяка една държава. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Брюксел, където участва в Срещата на държавните и правителствените ръководители на държавите-членки на НАТО.

Като най-важното от срещата държавният глава определи постигането на консенсус, че държавите-членки трябва да работят за повече отбранителни способности. „На последното заседание на КСНС поставих точно този въпрос и е записано като решение, че Националният план за достигане на два процента от БВП за отбрана трябва да бъде преразгледан до септември. Убеден съм, че всички тези планове ще бъдат ускорени“, заяви Румен Радев и призова това да се случи по внимателен начин. „Най-важното за нас е, че повишаването на отбранителните способности на всяка една държава не трябва да става и да се възприема като принуда отвън, а трябва да бъде осъзната необходимост“, подчерта българският държавен глава.

Попитан за атмосферата при днешните дискусии, президентът Радев посочи, че тонът се е успокоил. По думите на държавния глава, темата за увеличаване до четири на сто от БВП на заделяните пари за отбрана в националните бюджети, предложена вчера от президента на САЩ Доналд Тръмп, остава за обсъждане на следващ етап.

„Споровете в момента са за това кога да се достигнат два процента от БВП за отбрана. Президентът Тръмп настоя това да стане на 1 януари догодина“, отбеляза Румен Радев. В рамките на срещата обаче лидерите на европейските страни са отбелязали, че трябва да се вземе предвид, че в парламентарните републики има съответните механизми, по които се определя бюджета. „Всяко едно преоборудване и превъоръжаване изисква сложни и отговорни процедури, които отнемат време, да не говорим за всички елементи, които формират отбранителните способности като подготовка“, допълни Румен Радев.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода sj2

FACEBOOK