Наргилетата-100% по-вредни от цигарите. Ще бъдат ли забранени?

Снимка: YOUTUBE

След убийството на 12-годишното момиче в бургаския квартал "Меден рудник" при спор заради наргиле, институциите се самосезираха и започнаха поредица от проверки. 

Беше създадена специална комисия, която да изготви доклад от направените проверки и изследвания на влиянието на наргилето върху човешкия организъм. 

Резултатите показват, че пушенето на наргиле е 100% по-вредно от цигарите, заради изключително наситеното съдържание на катран и други вещества, сред които арсен, хром и олово. 

Хит в питейните заведения стана предлагането на наргилета. Още по-нашумяло е сред младежите. Сумата варира от 15 до 50 лв. за наргиле.

Има наргилета, които са без тютюн, а със сушени плодове и билки. Те се оказват също в пъти по-опасни за белите дробове от никотина, защото отделят много повече катран. 

Друг е въпросът за хигиената на наргилетата. При всяка употреба се слагат нови накрайници, от които са се всмуква димът. Самата стъклена част, където се осъществява водната баня обаче не се мие. Това е предпоставка и за други заболявания и зарази.

В крайна сметка се предвижда забрана на пушенето на наргиле в заведенията, така както преди време бяха ограничени цигарите. 

Не са редки случаите, при които деца са припадали при употреба на наргиле, а има и тенденция на НЕзабрана от страна на родителите. Те смятат, че наргилетата са по-безобидни от цигарите.

 

КОМЕНТАРИ

Няма добавени коментари.

Код за сигурност, въведете кода 2xa

FACEBOOK